Op zoek naar walvishaaien in Tofo

0
3114
Walvishaai Tofo Mozambique
Bij een bezoek aan Tofo is het bijna gegarandeerd dat je één van deze giganten van de zee tegenkomt. Foto Maarten van de Biezen

Tofo is een plaatsje aan de kust op zo’n 30 kilometer van Inhambane. Tofo begint langzaam een klassieker te worden voor toeristen die op zoek zijn naar groot wild. Echter dan niet het wild op het vaste land, maar in de Indische oceaan.

Het dorp is bekend bij duikers als de plek waar je bijna gegarandeerd walvishaaien en mantaroggen zal spotten. De dieren zwemmen het gehele jaar in één van de grootste populaties ter wereld rond in de Indische oceaan bij Tofo. Ze komen af op de grote hoeveelheden plankton in het water. De 20 kilometer lange kuststrook bevind zich in de gunstige golfstroming tussen Mozambique en Madagaskar die hier tot stilstand komt.

Praia Tofo Mozambique
Praia Tofo.

Walvishaaien

De meeste toeristen komen naar Tofo voor de walvishaaien. Het is de grootste vis ter wereld en kan tot wel 20 meter lang worden. Het dier voedt zich voornamelijk met de kleinste zeebewoners. Met opengespreide bek filtert hij het plankton als een stofzuiger uit het water. Vanwege zijn vorm en manier van bewegen lijkt de haai erg op een walvis, vandaar de naam walvishaai.

Walvishaai Tofo Mozambique
Foto: Maarten van de Biezen

Een ontmoeting met één van deze giganten van de zee is een bijzondere ervaring. Terwijl we rustig het koraal aan het bekijken zijn hoor ik iemand in de groep opeens ‘WHALESHARK’ in zijn mondstuk schreeuwen. En inderdaad boven ons zien we een grijs gevaarte onze kant op komen. Begeleid door een aantal piepende duikhorloges gaan we eigenlijk iets te snel omhoog om op ooghoogte met de walvishaai te zwemmen. Hij beweegt zich traag en vredig en komt op enkele meters van ons vandaan voorbij gezwommen. Het twaalf meter lange gevaarte heeft ondanks de rustige bewegingen slechts een tiental seconden nodig voor de twee meter hoge staart al wuivend is gepasseerd. Net voordat het dier dreigt te vervagen maakt hij een harde zwieper met zijn staart en komt hij nog een keer onze kant op. Het lijkt alsof de walvishaai net zo benieuwd is naar ons dan wij naar hem.

Mocht je niet kunnen duiken dan worden er ook snorkeltrips aangeboden waarbij speciaal naar de walvishaaien wordt gezocht. Zodra de kapitein er één in het vizier heeft manoeuvreert hij de boot in de ideale positie en duik je overboord. Het wordt waarschijnlijk het hoogtepunt van je bezoek aan Tofo.

Mantaroggen

De tweede publiekstrekker is de mantarog. Voor de kust bij Tofo bevind zich een aantal poetsstations. Op zo’n 20 meter diep laten de manga’s zich verzorgen door de poetsvissen. Deze verwijderen parasieten en dode huid en verzorgen eventuele wonden. Ook hier hebben we weer geluk. Al tijdens de afdaling zweven er twee vijf meter brede schimmen onder mij door. Heel rustig rondjes in het poetsstation draaiend lijken de dieren geen aandacht voor ons te hebben.

Manta Tofo Mozambique

Het blijkt een drukte van belang in het poetsstation. Als de tientallen visjes klaar zijn met een mantarog komt de volgende alweer aanzwemmen. Een uniek schouwspel.

Murenen Tofo Mozambique
Naast de walvishaaien en manga’s valt er hier nog veel meer te ontdekken. (Foto: Maarten van de Biezen)

Als je genoeg hebt van het duiken met walvishaaien en manta’s dan zijn er in de wateren rond Tofo nog genoeg andere dingen te ontdekken. Verschillende haaiensoorten worden regelmatig gespot. Waaronder rijhaaien en luipaardhaaien. Maar je kan ook op zoek gaan naar naaktslakken, koraalduivels, Mantis garnalen en pijlstaartroggen.

Schildpad Tofo Mozambique
Een schildpad zwemt naar de oppervlakte om naar lucht te happen. (Foto: Maarten van de Biezen).

Tofo

Ook buiten het water is er genoeg te doen. Ga quadbiken, paardrijden, chillen op het strand, lekker eten of de omgeving verkennen. Tofo is makkelijk te bereiken. Regelmatig rijden er goede bussen van en naar de hoofdstad Maputo. Ook is er een vliegveld met connecties naar onder meer Johannesburg. Leuker is het om vanuit Johannesburg met een huurauto eerst het grote wild in Kruger op te sporen en vervolgens op zoek gaat naar de ‘big 2’ in Tofo.

Inktvis Tofo Mozambique
Een inktvis verstopt zich tussen het koraal. (Foto: Maarten van de Biezen).
Mozambique Tofo
Witte zandstranden bij Tofo, een bekende strand en duikbestemming aan de Indische Oceaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.