Volubilis, ruïnes van een bijzondere romeinse stad

0
3219
Volubilis Marokko

De best bewaarde Romeinse Ruïnes van Noord Afrika vind je bij Volubilis. De stad had rond de tweede en derde eeuw na Christus meer dan 10.000 inwoners en was het bestuurlijke centrum van Romeins Afrika.

De ruïnes liggen aan de voet van het Zerhoun gebergte van Marokko. De resten van de stad staan op een plateau tussen bergheuvels en zijn omgeven door graanvelden, olijfboomgaarden en cactussen. In de vruchtbare regio werd vroeger al veel graan verbouwd dat vervolgens op transport ging naar Rome. Ook werden hier de leeuwen en luipaarden verhandeld die meededen aan de wilde-dierengevechten in het Circus Maximus.

Volubilis Marokko

Bouwmaterialen voor de paleizen in Meknes

Na een periode van duizend jaar verliet de bevolking Volubilis in de achttiende eeuw. Grote delen van de stad werden toen afgebroken. De bouwmaterialen werden hergebruikt voor de paleizen van Moulay Ismail die werden neergezet in Meknes dat 30 kilometer zuidelijker ligt.

Een grote aardbeving in 1755 zorgde ook voor veel schade. De stad was toen zo verwoest dat hij onbewoonbaar werd. Toch is een bezoek aan de oude romeinse stad nog steeds de moeite waard. In de ruïnes is nog veel van de oude structuur te herkennen.

Romeinse ruïnes van Volubilis Marokko

Je loopt tussen triomfbogen, grote zuilen en de nog steeds prachtige mozaïekvloeren. Hier en daar hebben ooievaars hun nesten gebouwd op de eeuwenoude zuilen. Het bijzondere is dat er niets is afgezet en je vrij kan rondlopen om alles van dichtbij te bekijken.

De beter bekende monumenten staat in het noorden van de oude stad. De hoofdingang van de stad is echter via het zuiden waar je eerst langs olijfpersen en een oud vrouwelijk skelet loopt. Bij het oude badhuis zie je vervolgens de eerste mozaïekvloeren en de vormen van de oude baden.

Volubilis Marokko
Het oude badhuis.

Ondertussen klauter je langzaam omhoog via de Capitool en het forum en kom je uit bij de grote triomf boog en nog een aantal mozaïeken. Hier kom je uit op de oude hoofdweg Decumanus Maximus. Langs deze weg staan nog een aantal overblijfselen van huizen met de mooiste mozaïekvloeren van Volubilis.

Volubilis Marokko

Werelderfgoed Volubilis

In 1997 is Volubilis toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een vierde deel van de overblijfselen van de stad zijn inmiddels blootgelegd. Hier is genoeg te ontdekken gezien de hele stad vermoedelijk zo’n veertig hectare groot was. Bronzen beelden die in de ruïnes zijn gevonden zijn verplaatst naar Rabat, waar ze in het archeologisch museum te bezichtigen zijn.

Niet ver van de ruïnes, op zo’n 5 minuten rijden ligt het stadje Moulay Idriss. Een bedevaartsplaats voor de mensen die zich de reis naar Mekka niet kunnen veroorloven. Het is een leuk stadje om te verkennen en in combinatie met het bezoek aan Volubilis ben je weer een dagje onder de pannen.

Volubilis Marokko

(Foto’s Maarten van de Biezen)

Volubilis Marokko

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.