Giraffe Centre in Nairobi

0
1074
Giraffe Centre in Nairobi

Een bezoek aan het Giraffe Centre in Nairobi is de perfecte voorbereiding op een reis door Kenia. Nadat je een dagje bent bijgekomen van de vliegreis is dit een leuke bestemming om vast een beetje in de safari stemming te komen. Gelegen op 5 kilometer van het stadscentrum van Nairobi, biedt het Giraffe Centre bezoekers de mogelijkheid om deze vriendelijke reuzen van dichtbij te leren kennen.

Het African Fund for Endangered Wildlife (AFEW), algemeen bekend als het Giraffe Centre, gelegen in Langata, Nairobi, is een non-profitorganisatie die als hoofddoel heeft het bieden van natuurbeschermingseducatie aan schoolkinderen en de jongeren van Kenia. Al hun onderwijsprogramma’s worden gratis aangeboden aan de kinderen. Het giraffencentrum haalt 90% van hun onderhoudskosten uit de toegangsprijzen en verkoop in het theehuis en de cadeauwinkel. Een bezoek aan het centrum draagt dus rechtstreeks bij aan de natuurbeschermingseducatie in Kenia.

Nairobi - Giraffe Centre

Het Giraffe Centre werd in 1979 opgericht als fokcentrum voor de met uitsterven bedreigde Rothschildgiraffe. In 1983 werd het uitgebreid met een onderwijscentrum voor de Keniaanse jeugd. Tegenwoordig houdt AFEW zich nog steeds bezig met het fokken van de Rothschildgiraffe, maar organiseert het ook ecologische reizen, trainersworkshops en houdt het zich bezig met de financiering van microprojecten.

Rothschildgiraffe

De rothschildgiraffe wordt ook wel de baringogiraffe genoemd. Net als alle andere giraffen in het wild komt de rothschildgiraffe alleen in Afrika voor. De soort heet een verbrokkeld verspreidingsgebied en staat op de rode lijst van de IUCN, een lijst met kwetsbare soorten die kans lopen om uit te sterven. Gelukkig neemt de populatie de afgelopen decennia langzaam weer toe. In gevangenschap worden er elk jaar een tiental jongen geboren. Burgers’ Zoo in Arnhem heeft één van de grootste groepen van Europa en ook in Safaripark Beekse Bergen lopen drie groepen rond. 

Well, Hello There !

De Rothschildgiraffe werd voor het eerst beschreven door Lord Walter Rothschild, een gepassioneerde zoöloog. Hij beschreef de soort na een expeditie naar Oost Afrika in de vroege jaren 1900. Toen hij de Rothschildgiraffe voor het eerst vond, waren ze overvloedig aanwezig in Kenia, Oeganda en Soedan. Als gevolg van de groeiende bevolking, stroperij en en verlies van leefgebied zijn ze nu uitgestorven in Soedan en zijn er nog maar dertien populaties bekend in Kenia en Oeganda. Er leven naar schatting nog maar zo’n 670 dieren in het wild. 

Giraffe Centre Nairobi

Raising Daisy Rothschild

In de vroege jaren 70 ontdekten Betty Leslie-Melville en haar man Jock, 130 van de met uitsterven bedreigde Rothschildgiraffen op Soy Ranch, een veeboerderij in West Kenia. Zij verplaatsten de 4 kuddes naar de veiligheid van het Ruma Game Reserve, Lake Nakuru National Park en Nasalot Game Reserve. Twee jonge giraffen, Daisy en Marlon, namen ze mee naar hun huis in een buitenwijk van Nairobi. Hiermee wilden ze de lokale bevolking bewust te maken van het lot van de giraffen.

Giraffe Centre

Ze schreven er een boek over; Raising Daisy Rothschild. Van dit boek werd later een tv-film gemaakt, The last giraffe. Tijdens het filmen werden meer giraffen naar hun terrein in Nairobi verplaatst om op te treden voor de oorspronkelijke twee, die nu ouder werden. Er leken plotseling veel giraffen op het terrein te zijn. Dit bracht Jock op het idee om een ​​educatief centrum te bouwen. Hiermee wilde hij Keniaanse schoolkinderen de kans geven om de giraf te bezoeken en onderwijs te volgen over natuurbehoud. In 1980 zamelde ze in de Verenigde Staten geld in om het centrum te bouwen en richten ze het Africa Fund for Endangered Wildlife op. 

Bezoek het Giraffe Centre in Nairobi

Het Giraffe Centre is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur, ook in het weekend en op feestdagen. Vanaf het verhoogde platform sta je op ooghoogte met de nieuwsgierige dieren. Je kunt hier van dichtbij zien hoe de giraf zijn lange grijptong gebruikt om bladeren van de acaciatakken te plukken. Bij het informatiecentrum is ook een natuurpad van 1,5 kilometer om te verkennen. Het record aantal vogelsoorten dat tijdens 1 wandeling gespot is staat op 60. Het natuurpad loopt naar de bron van de Gogo rivier in de Ngong Hills. Op het uitkijkpunt het je een prachtig uitzicht op de omgeving. 

20080207-_DSC0906 1_DXO

Zie voor meer informatie de website van African Fund for Endangered Wildlife

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.