Lake Nakuru national park

0
1364
Lake Nakuru national park Kenia

Lake Nakuru is een bijzonder wildpark in Kenia. Op de oevers stikt het vaak van het wild en in het meer tref je regelmatig grote groepen pelikanen. Witte neushoorns en waterbokken staan te grazen tussen troepen foeragerende bavianen. Welkom bij het Nakuru meer.

Lake Nakuru is een natuurparadijs, maar het is vanwege flamingo’s dat het park bekend is geworden bij het grote publiek. Lake Nakuru was voorheen, van alle meren in de Rift Valley van Kenia, het beste meer voor het zien van miljoenen flamingo’s. Het meer werd door de beroemde ornitholoog Roger Peterson beschreven als ’s werelds ‘Greatest Bird Spectacle’.

Lake Nakuru, Kenya

Flamingo’s

Het meer is dus beroemd geworden vanwege de flamingo’s die zo ver het oog reikte een roze massa vormden in de ondiepe delen van het meer. Het grootste deel van de dieren heeft echter tijdens de grote overstromingen tussen 2012 en 1014 een ander leefgebied gezocht en zijn nooit meer terug gekeerd. Nog steeds zijn er wel flamingo’s te spotten bij het meer, maar de overweldigende aantallen van voorheen behoren tot het verleden. Afhankelijk van de waterstand is het nog steeds mogelijk om honderden tot duizenden flamingo’s te zien, maar garanties zijn er helaas niet meer. Een deel van de flamingo’s is verhuisd naar het Borgoria meer ten noorden van Nakuru. Dat is momenteel dan ook de beste plek in Kenia om grote aantallen flamingo’s te zien. 

Tegenwoordig staat Nakuru bekend als de plek waar je het beste op zoek kan gaan naar neushoorns en luipaarden. Daarnaast tref je er veel pelikanen. Deze komen af op de tilapia vis die door de autoriteiten in het meer is uitgezet om muggenlarven te bestrijden.

Lake Nakuru

Nakuru Lake (166)

De vissen broedden echter zo snel dat ze naast de pelikanen ook een andere grote verscheidenheid aan watervogels naar het meer lokken. Eén van de meest kleurrijke vogels in Lake Nakuru is de Afrikaanse pygmee ijsvogel. 

Conclusie is dat, ook zonder de grote aantallen flamingo’s, het Nakuru meer nog steeds een bezoekje waard is..

Lake Nakuru

Het gebied ligt in een depressie, vergelijkbaar met de Ngorongoro, met het meer dat het tafereel domineert. Rondom het meer liggen grasvlakten die een brede strook vormen tussen de oevers en de acaciabossen rondom. Het park heeft een aantal uitkijkpunten waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over het meer. De meest bezochte (met goede reden) zijn Lion hill, Baboon cliff en Out of Africa.

Rothschild giraf

Wild in Nakuru is er in overvloed met leeuwen, impala’s, waterbokken en grote kuddes buffels die door de open graslanden zwerven. Andere dieren die er voorkomen zijn onder andere zebra’s, nijlpaarden en verschillende antilope soorten.

kenya "Nakuru lake"

Bijzonder voor Nakuru is de rothschild giraf. Deze giraffe, ook wel baringo giraf genoemd, die slechts op enkele plaatsen in Kenia, Oeganda en Zuid Soedan voortkomt. De rothschild giraf kwam hier oorspronkelijk niet voor, maar werd speciaal geïntroduceerd om de soort te beschermen. Het park is ook een toevluchtsoord voor de zwarte en witte neushoorn. De zwarte neushoorn begeeft zich gewoonlijk in het noorden van het park, hier tref je ook de prachtige Makalia waterval.

Makalia falls

De leeuwen in het park staan erom bekend dat ze in bomen klimmen.

Lake Nakuru national park leeuw

In het park zijn geen olifanten, dit omdat gevreesd wordt dat ze de koortsbomen rond het meer zouden beschadigen. Het park zou wel het hoogste aantal luipaarden per vierkante kilometer hebben dan welk park in Afrika dan ook.

Bezoek Lake Nakuru National Park

De meeste bezoekers gebruiken Lake Nakuru als tussenstop op weg naar de Masai Mara en brengen maar één nacht door in het park, waardoor ze veel van de ervaring missen. Een verblijf van minsten twee nachten is dan ook sterk aan te bevelen. Lake Nakuru is het meest toegankelijke en daardoor populairste meer van allemaal dus in het hoogseizoen kan het er best druk zijn met toeristen.

Vanaf de hoofdstad Nairobi is het 156 kilometer rijden over een geasfalteerde weg. De hoofdingang van het park ligt op slechts 2 kilometer van het centrum van de stad Nakuru, de hoofdstad van de Keniaanse provincie Bonde la Ufa. 

Lake Nakuru

Net na de gate kan je overnachten op de ‘Backpackers Campsite’ waar je de beste kampeerfaciliteiten van het park treft. Naast het Backpackers Camp zijn er nog verschillende andere kampeerplekken in het park. Zonder eigen vervoer kun je overnachten bij de Sarova Lion Hill lodge, Lake Nakuru lodge of het meer betaalbare Wildlife Club of Kenya Guesthouse. Het is ook mogelijk om vanuit de stad een taxi te regelen naar het park. In de stad zijn accommodatie mogelijkheden voor ieder budget.

De beste maanden om het park te bezoeken zijn juni tot september en januari tot maart.

Menegai vulkaankrater

Dicht bij het park ligt één van de grootste vulkanische kraters van de wereld, de Menegai krater. Vanaf je accomodatie is dit een mooie dagtocht. Het ligt buiten de grenzen van het park en er komen geen roofdieren voor. Dat maakt het tot een ideaal wandelgebied met prachtige rotspartijen en een aantal warmwaterbronnen. De krater is ongeveer 10 kilometer in diameter en 485 meter diep. 

Menegai Crater Cliff

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.