Senegal sluit nationaal park na mysterieuze dood van 750 pelikanen

0
846
Nationaal park Djoudj
In nationaal park Djoudj stikt het van de pelikanen.

Senegal – De Senegalese autoriteiten hebben woensdag de toegang tot het het nationale park Djoudj beperkt na de mysterieuze dood van minstens 750 pelikanen. Een patrouille vond op 23 januari 740 jonge en 10 volwassen dode pelikanen, aldus het ministerie van Milieu. Autoriteiten hebben de mogelijkheid van vogelgriep na grondig onderzoek uitgesloten.

Het Djoudj National Bird Park (PNOD), opgericht in 1971, met een oppervlakte van 16.000 hectare, staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is één van de populairste nationale parken in Senegal. Gelegen in het noorden van het land, ongeveer zestig kilometer ten noorden van Saint-Louis, in de delta van Senegal in de Sahel, bestaat het park uit een opeenvolging van wetlands, savanne en talrijke kanalen, meren en moerassen. Voor trekvogels is het na de oversteek van de sahara één van de eerste plaatsen waar ze zoet water vinden. In het park verblijven gemiddeld dan ook zo’n 3 miljoen vogels.

Om de doodsoorzaak van de pelikanen vast te stellen, heeft het ministerie een autopsie laten uitvoeren en watermonsters genomen die voor analyse naar het nationale laboratorium zijn gestuurd. De karkassen van de pelikanen zijn inmiddels vernietigd en de openbare toegang en kanotochten in het park zijn vooralsnog opgeschort.

De autoriteiten hebben de mogelijkheid van vogelgriep al uitgesloten. Recent was er nog een uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in het westen van het land. “Vogelgriep treft alleen vogels die granen eten. Maar pelikanen eten vis. We kunnen uitsluiten dat het hier de vogelgriep betreft”, vertelde directeur van nationale parken, Bocar Thiam.

“We zullen moeten wachten op de resultaten van de analyse die over vier dagen beschikbaar zullen zijn”, voegde hij eraan toe. Het park blijft tot de uitslagen bekend zijn gesloten voor publiek.

(28-01-20121)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.