Gishwati Mukura National Park

0
1014
Gishwati Mukura National Park Rwanda

Gishwati Mukura National Park is het vierde en nieuwste nationale park van Rwanda. Het bestaat uit twee afzonderlijke bossen. Het grotere Gishwati en het kleinere Mukura. Het park beslaat 34 vierkante kilometer met daaromheen een bufferzone. De bossen liggen op een bergkam langs de Albertine kloof in het westen van het land. Deze kloof verdeelt de stroomgebieden van de Congo en Nijl rivieren. De bossen bestaan uit ruim 600 verschillende boomsoorten, waaronder inheems hardhout en bamboe. 

In Gishwati kan je een groep van 20 chimpansees bezoeken en ook vind je er gouden apen, L’Hoest’s en colobusapen. Ook vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. In Gishwati zijn onlangs 232 soorten geteld en in Mukura zijn er 163 gezien. Onder de vogels zijn enkele inheemse soorten die alleen in de Albertine kloof voorkomen.

l'hoest

Herstel van het park

Het park maakt momenteel deel uit van een ambitieus landschapsherstelprogramma. In 2019 is het park geopend voor bezoekers en zijn er verschillende activiteiten gestart, waaronder begeleide natuurwandelingen, Chimpansee trekking en wandeltochten naar watervallen. 

Nadat het gebied in 2016 werd uitgeroepen tot een nationaal park heeft het zich kunnen herstellen na jarenlange illegale mijnbouw en veeteelt. Zo werden grote delen van het Mukura woud ontbost na de Rwandese genocide van 1994, toen vluchtelingen het bos begonnen te kappen om plaats te maken voor boerderijen.

Dankzij inspanningen voor herbebossing en het steeds stabielere politieke klimaat van Rwanda, is alleen het Gishwati woud de afgelopen jaren met ongeveer 1000 hectare gegroeid. Een bufferzone met aangeplante bomen biedt een nieuwe beschermingslijn rond het nationale park. Momenteel zijn er plannen voor een natuurcorridor die de bossen van Gishwati, Mukura en Nyungwe met elkaar moet verbinden. Dit om het voortbestaan ​​van de bedreigde diersoorten in de regio mogelijk te maken.

De afgelopen jaren is de natuurlijke balans dus grotendeels weer hersteld. Het aantal bomen is gegroeid en de bodemvruchtbaarheid is verbeterd. Door een goede samenwerking met de omliggende lokale bevolking lijkt Gishwati Mukura National Park weer een zonnige toekomst tegemoet te gaan. 

Issues in Gishwati-MUkura Landscape

Door de samenwerking met de lokale dorpen is een bezoek aan het park dan ook goed te combineren met gemeenschapsgerichte activiteiten zoals een verblijf op een boerderij, culturele dans, het maken van handwerk, bijenteelt, een theeplantage tour en de kans om te leren van traditionele genezers, die natuurlijke planten gebruiken om de moderne geneeskunde te ondersteunen.

Wandelen en fietsen

In het park zijn diverse wandelroutes aangelegd. Zo is er de Riverside trail waarbij je onderweg kampeert en de Waterfall trail (Kazaneza) die zoals de naam vermoed langs een waterval loopt. Het Rushubi tea trail is te combineren met een bezoek aan een lokale theeplantage en het Mukura Bike Trail kan je met de fiets verkennen. Daarnaast zijn er nog verschillende Community trails.

Minister Biruta visits Environmental Protection Investments across Rwanda - Day 2

Bezoek Gishwati Mukura National Park

Gezien het park pas in 2019 is geopend zijn er rond de ingang verschillende overnachtingsmogelijkheden. Deze variëren van een camping tot de luxe Gishwati Lodge. 

Je bereikt het park per auto vanaf Kigali (2-3 uur) of vanaf Volcanoes National Park (30-45 minuten). Het park is ook goed bereikbaar met lokale bussen die stoppen bij de dorpen Rubavu en Karongi. Vanuit Kigali vertrekken de bussen vanaf het Nyabugogo Bus Station. Voor mensen met een ruim budget is er ook een landingsbaan voor kleine vliegtuigjes. 

De beste tijd om Gishwati Mukura National Park te bezoeken is van juni tot en met september. Half december tot februari is ook een goede optie. Dit zijn de droge maanden waarin de meeste activiteiten zoals de chimpansee trekking en de natuurwandelingen worden georganiseerd. 

Zie ook gishwatimukuranationalpark.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.