Serengeti National Park

0
3644
Serengeti migratie gnoes

De Serengeti bestaat uit 14.631 vierkante kilometer glooiend laagland. Het vormt samen met de Ngorongoro krater, het Masai Mara wildreservaat over de grens met Kenia en enkele wildreservaten een natuurgebied dat de grootste en gevarieerdste populaties wilde dieren ter wereld telt. De lokale naam die de lokale Masai Mara voor het gebied gebruiken is Siringitu, wat betekend ‘de plaats waar het land altijd doorgaat’. Het is één van de bekendste natuurparken ter wereld en veel grote natuurfilms en documentaires zijn hier opgenomen. Ook het landschap in de animatiefilm ’The Lion King’ is gebaseerd op de Serengeti. Naast de eindeloze grasvlaktes vind je in het gebied ook savannes, bergen, boslandschappen en rivieren.

Serengeti Tanzania leeuwen

Naar schatting zwerven er 3 miljoen grote dieren over de vlaktes. De bekende dieren zoals de neushoorn, olifant, giraffe en nijlpaarden zijn er in overvloed, maar ook leeuwen, luipaard, cheeta en hyena’s kom je naar alle waarschijnlijkheid tegen. Zo leven er naar schatting zo’n 2500 leeuwen in het park. Daarnaast zie je er grote kuddes antilopen, waaronder impala’s, gazelle, landantilope, dikdik en klipspringers. Verder is het park natuurlijk bekend door de jaarlijkse migratie van honderdduizenden gnoe’s en zebra’s.

Serengeti leeuw

Voor de vogelaars is er ook genoeg te zien, zo’n 500 verschillende soorten fladderen over de vlaktes van de Serengeti. 

Serengeti Tanzania olifant

De Serengeti werd in 1921 tot natuurreservaat verklaard, nadat jagers de leeuwenpopulatie bijna compleet hadden uitgeroeid. In 1951 kreeg het de status van nationaal park. Sindsdien heeft de natuurlijke balans zich weer hersteld. 

In de Serengeti bevindt zich ook de Olduvaikloof waar enkele van de oudst bekende menselijke fossielen gevonden zijn. Het is een 50 kilometer lang ravijn met steile wanden, gelegen tussen de Ngorongoro Krater en de vlaktes van de Serengeti. Het wordt ook wel de wieg van de mensheid genoemd. De fossiele resten van menselijke voorouders die hier zijn gevonden zijn zo’n 2,5 miljoen jaar oud.

Jaarlijkse migratie

Eén van de meest dramatische taferelen op aarde is de jaarlijkse migratie van zo’n anderhalf miljoen gnoes en zebra’s. Deze gaan na het regenseizoen op zoek naar grasland om te grazen. Zijn de dieren eenmaal op weg, dan houdt niets ze meer tegen. Ook niet de rivieren Grumeti en Mara waar bij de oversteek elke keer honderden gnoes verdrinken in de sterke stroming of ten prooi vallen aan krokodillen. De dieren leggen in hun jaarlijkse cirkelvormige migratie zo’n 800 kilometer af. Sommige kuddes dieren zijn meer dan veertig kilometer lang.

Serengeti migratie

Vanaf september/ november komen de dieren naar de Serengeti waar ze tot februari langzaam aan steeds zuidelijker het park intrekken. Vanaf maart trekken ze met een cirkel beweging dan weer naar het noorden waar ze rond augustus weer de grens met Kenia oversteken naar de Masai Mara.

Serengeti Migration

Het fenomeen is één van de 7 natuurwonderen van Afrika. 

Tussen januari en maart worden in enkele weken tijd de kalveren van de gnoes geboren. In korte tijd wordt de al enorme kudde uitgebreid met duizenden jongeren. De jonge gnoes kunnen al twee uur na de geboorte met de kudde meerennen. De gnoes bevinden zich tijdens deze geboortegolf gewoonlijk in de omgeving van het Ndutumeer, op de Serona vlakte. Als de grasvlaktes eind april verdorren trekken de kuddes naar het westen. De oversteek van de Grumeti rivier vind gewoonlijk in mei en juni plaats. Een paar maanden verder in september is de Mara rivier aan de beurt.  

Serengeti cheeta

Bezoek het Serengeti National Park

Het natuurpark is enorm groot en je kan dan ook makkelijk een week verblijven zonder hetzelfde te zien. 

Vanaf Arusha is het 5 uur rijden naar het park, vanaf Lake Manyara is het 3,5 uur rijden en Ngorongoro ligt op 2 uur rijden afstand. De Serengeti is dan ook mooi te combineren met deze bestemmingen. De wegen zijn over het algemeen prima en goed bewegwijzerd. 

Serengeti

Heb je geen eigen vervoer dan kun je een lokale vlucht van Arusha naar de Serengeti nemen. Een enkele reis van ongeveer een uur kost rond de €240. 

Je kan met je eigen auto het natuurpark verkennen of bij één van de lodges een safari boeken. Ook begeleide wandelsafari’s en nachtsafari’s behoren tot de mogelijkheden. Na 19.00 uur mag je met een eigen auto niet meer in het park rondrijden.

Serengeti zebra luchtballon

Een spectaculaire manier om de Serengeti te bekijken is vanuit een luchtballon. De ballonnen vertrekken op het moment dat de zon opkomt en zo geniet je samen met de dieren onder je van een prachtige zonsopkomst. De vluchten duren afhankelijk van de omstandigheden ongeveer een uur en worden gewoonlijk gevolgd door een ontbijt op de Afrikaanse savanne.

Heb je geen eigen vervoer en is vliegen te duur dan zal je een georganiseerde trip moeten boeken. Dat kan in Arusha, maar op bijna alle toeristische plekken worden ze aangeboden. 

In het park zijn verschillende campings, waaronder 9 publieke campings en de meeste lodges vind je bij Serona. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.