Lukusuzi national park

0
1355
Lukusuzi zambia stunningtravel

Het Lukusuzi national park ligt ingeklemd tussen de nationale parken van South Luangwa, North Luangwa en Luambe. Het is één van de meest ongerepte gebieden van de Luangwa vallei. Het is ook een van de minst bezochte gebieden van Zambia, wat het tot een unieke bestemming maakt. 

Tot vandaag de dag werd er weinig gedaan om de natuur in het park te beschermen. Dit heeft tot gevolg dat stropers er deels hun vrije gang kunnen gaan. Wel zijn er momenteel besprekingen gaande om het nationale park in handen te geven van private partijen die beter kunnen toezien op de bescherming en ontwikkeling van het gebied. Hopelijk zal dat snel een betere toekomst voor Lukusuzi betekenen.

Lukusuzi ligt iets hoger op de helling dan de andere parken in de Luangwa vallei. De belangrijkste habitats bestaan uit grasland, mopane bomen en miombo bossen. Een groot deel van het park is bezaaid met ruige valleien en rotsachtige heuvels.

Er is niet veel bekend over het wildleven in het park. Men is in de veronderstelling dat er een groep wilde honden leeft en de gevlekte hyena is het belangrijkste roofdier. Daarnaast zijn er de bekende antilopen soorten zoals de hartenbeest, waterbok en impala. Vanuit de naastgelegen natuurparken willen olifanten ook wel eens een bezoek brengen aan het park. Verder kan je er bavianen, buffels en wrattenzwijnen spotten. De meeste dieren zijn wel schuw en niet gewend aan safari auto’s zoals de dieren in bijvoorbeeld Luangwa dat wel zijn. Dit maakt het spotten van wild moeilijker. 

Lukusuzi is dan ook niet een bestemming om veel wild te zien. Heb je de Big 5 inmiddels al lang afgestreept, dan is het natuurpark wel degelijk een mooie bestemming om een stukje afgelegen, ongerept Afrika te ervaren. De kans dat je hier andere toeristen tegenkomt is nihil. 

Bezoek Lukusuzi

Lukusuzi kun je het beste bezoeken in het droge seizoen van juni tot oktober. De weg is erg slecht en kan tijdens het natte seizoen onbegaanbaar zijn. Ook heb je in de droge maanden veel meer kans om het wild te zien. 

In het park is slechts één weg en die is niet in een bijzonder goede conditie. Bij de ingang van het park zijn gidsen aanwezig en heb je geen eigen vervoer dan is er ook een safari auto beschikbaar. 

De gemakkelijkste manier om het park te bereiken is via de Great East Road (T4) naar Chipata en dan noordwaarts (M12) richting Lundazi. Ongeveer 110 km voorbij Chipata is er links een pad naar Lukusuzi. 

Om bij de ingang van het park te komen is al een expeditie op zich. Je hebt een goede 4×4 nodig en de bestuurder kan maar beter de nodige offroad ervaring hebben. De weg is slecht en het park wordt niet aangegeven door borden. Een goede kaart en een gps meter zijn dus een must. 

Bij Lukusuzi zijn geen overnachtings mogelijkheden. Heb je je eigen kampeerspullen mee, dan kan je wel de tent opzetten bij de ingang van het kamp bij het kampement van de parkgidsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.