Heilige bedevaart naar Touba

0
2805
Touba Senegal
De grote moskee van Touba.
Touba is de geboortestad van sjeik Ahmadou Bamba. Overal in Senegal kom je zijn afbeelding tegen. Geschilderd op winkels en huizen. Bamba was een islamitische wonderdoener en stichter van het mouridisme. Een vreedzame vorm van het islam geloof. Tijdens de grote jaarlijkse bedevaart leiden alle wegen in Senegal naar Touba. 

 

Vlak voor zijn dood gaf sjeik Bamba zijn oudste zoon opdracht om een grote moskee te bouwen. Die moskee is nu het belangrijkste bedevaartsoord voor de aanhangers van het mouridisme. Een bezoek aan Touba is voor hun een belangrijker pelgimsdoel dan Mekka. Ieder jaar tijdens de Grand Magal trekken er tegen de 1 miljoen gelovigen naar de grote moskee. Ze vieren dan de terugkeer van Bamba uit zijn ballingschap in eerst Gabon en later Mauritanië. 

Tabaski

Ongetwijfeld een indrukwekkend gezicht. Ik ben er echter tijdens het andere belangrijke moslim feest. Het is vandaag Tabaski. In Saint-Louis was ik Boby tegengekomen die mij heeft uitgenodigd om het offerfeest bij zijn familie te komen vieren. Het feest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Na een telefoontje hebben Boby en ik elkaar snel gevonden en kan het feest beginnen.
Touba Senegal
De schapen worden geslacht voor het offerfeest.

Aangekomen bij de familie liggen er al vier geslachte schapen die langzaam in stukken worden gesneden. Na een ochtend hard werken zijn de schapen verdwenen en de rest van de dag wordt al etend doorgebracht met familie en vrienden. Tijdens het avondeten heb ik een stuk schapentong te pakken, maar ik eet dapper verder. Daarna voornamelijk hapjes nemend van de ‘veilige’ schaal met rijst.

Touba Senegal
Ik verblijf een aantal dagen bij de familie van Boby.

De grote moskee van Touba

De volgende dag gaan we een kijkje nemen bij de grote moskee en het mausoleum van sjeik Ahmadou Bamba en zijn opvolgers. Het is een indrukwekkend gebouw. De hoogste minaret is 87 meter hoog en van kilometers ver te zien. Een bezoek aan de moskee zelf moet onder leiding van een gids en binnen mogen er helaas geen foto’s gemaakt worden. De enorme ruimtes waar gebeden wordt zijn indrukwekkend en de muren en plafonds zijn met veel mooie details afgewerkt.
Touba Senegal
De twee dagen na tabaski leef ik mee met het gezin. Dit is vrij simpel gezien de vrouwen voor eten en al het andere zorgen en de mannen alleen hoeven te relaxen tot het tijd is voor de volgende maaltijd. We wisselen familiebezoekjes af met wandelingen door de stad waar veder niet heel veel te beleven is. Naar Touba kom je om de grote moskee te zien!
Moskee Touba Senegal
(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.