De oude Romeinse stad Timgad 

0
2064
Timgad Algerije Stunningtravel

Wat hebben een stad gebouwd in de tweede eeuw na Christus, archeologische avonturiers en stadsplanners gemeen? Dat is de oude stad Timgad in Algerije. Deze stad is door de Romeinen is gebouwd volgens een rasterplan (de straten staan ​​haaks op elkaar). Deze manier van bouwen wordt nu gebruikt in bijna elke grote stad ter wereld. Timgad beschikt ook over enkele van de best bewaarde voorbeelden van Romeinse architectuur. In 1982 werd de stad toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Rond 100 na Christus werd de stad Timgad (Thamugas voor de Romeinen) gesticht en gebouwd voor soldaten van het Romeinse leger die hun taak goed hadden uitgevoerd. Deze werden beloond met land voor hun dienstjaren. De stad werd gebouwd door keizer Trajanus en wordt beschouwd als een uniek voorbeeld van Romeinse stedenbouw. Timgad bezat alle moderne gemakken van die tijd. Een bibliotheek, 4 badhuizen en het openlucht theater verkeren vandaag de dag nog in opmerkelijke vorm. Ook is het rasterplan met zes kruisende wegen nog steeds zichtbaar.

Theater Timgad Aglerije

Welvarende Romeinse stad

Timgad was een sterke en welvarende romeinse koloniale stad en weerspiegelde met haar bouwwerken de grandeur van Rome op Afrikaanse bodem.

In de 7e eeuw werd de stad verwoest door de Berbers. Na verloop van tijd werden de resten begraven in het Sahara zand en hierdoor zijn een aantal ruïnes buitengewoon goed bewaard gebleven. Bij een bezoek aan Timgad zie je nog steeds badhuizen, de bibliotheek en de triomfboog van Trajanus vormt nog steeds de toegangspoort voor de avontuurlijke reiziger.  Het torenhoge bouwwerk met drie bogen verbindt de nieuwe stad met het oude gedeelte en is de meest elegante van de overgebleven structuren van Timgad. De middelste doorgang was bedoeld vaan paard en wagens en de buitenste bogen waren voor de voetgangers. Het theater is nog zo goed bewaard gebleven dat er tegenwoordig nog steeds optredens plaatsvinden.

Romeinse stad Timgad

Bezoek Timgad

Onthoud dat dit gebied deel uitmaakt van de Sahara woestijn en dat de elementen snel kunnen veranderen. Het is het beste om een ​​gids in te huren en natuurlijk veel water mee te nemen terwijl je terugreist naar een tijd die nog steeds elke stadsplanner trots maakt op zijn beroep. 

De oude stad ligt op de noordelijke hellingen van het Aurèsgebergte. Heb je geen eigen vervoer dan reis je met het openbaar vervoer naar Batna. Neem hiervandaan een taxi naar de ruïnes van Timgad of pak een bus naar Khenchela. Deze kan je afzetten langs de N88 waarvandaan je nog 1,7 kilometer moet lopen naar de oude stad.

Timgad

In de zomer stijgt het kwik tot boven de veertig graden en in de winter kan het er bar koud zijn. Beste tijd om Timgad te bezoeken is dan ook in het voor- of najaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.