Sibebe: ’s werelds grootste granieten rots

0
2328
Sibebe rots eswatini
Sibebe, het steilste pad ter wereld? Foto eSwatini Tourist Board

Op een steenworp afstand ten noorden van de hoofdstad Mbabane ligt ’s werelds grootste granieten rots. Sibebe is één van de meest indrukwekkende geologische kenmerken van Zuidelijk Afrika. Het is een immense drie miljard jaar oude rots die tot een hoogte van 1488 meter reikt en 16.500 hectare groot is.

In een ver verleden koelde een massa magma diep in de aarde af en kwam door bewegingen in de aardkorst omhoog. Het vormde zich tot een steen ter grootte van een meteoriet, die uiteindelijk miljoenen jaren later door het aardoppervlak brak.

Sibebe, ook wel de kale rots genoemd, is de grootste granietkogel op aarde en de op één na grootste rots. Alleen Uluru in Australië is groter. Echter bestaat Uluru uit geërodeerde zandsteen en is daardoor gevormd uit lagen sediment. Sibebe daarentegen bestaat uit puur graniet. 

Sibebe 2/2

De rots ligt in het Mbuluzigebergte en rijst bijna 300 meter boven de brede Mbuluzi rivier uit die eSwatini doorsnijdt en naar Mozambique stroomt.

In tegenstelling tot Uluru is het lastig om de schaal van Sibebe vanaf de grond in te schatten. Dit is deels omdat er geen enkele plek is van waar de hele rots zichtbaar is. Daarnaast zijn delen van de rots begroeid met stukken grasland en bomen. 

De beste manier om Sibebe te ervaren is dan ook om hem te beklimmen. Er zijn verschillende wandelroutes door het gebied met één officiële van Sibebe Hiking Trails.

De lokale bevolking noemt de 3 uur durende wandeling via de steile helling naar boven ‘het steilste pad ter wereld’. Aangekomen op het hoogste punt tref je groepen enorme keien aan die een netwerk van grotten vormen. Deze natuurlijke schuilplaatsen zijn veelal versierd met prehistorische schilderingen. Ook is er een weide met een kleine populatie wilde paarden die door de weelderige begrazing zwerft. 

Bezoek Sibebe

Sibebe ligt ongeveer 8 kilometer ten noordoosten van Mbabane en is niet bereikbaar met openbaar vervoer. Een huurauto is in eSwatini en Zuid-Afrika makkelijk te regelen en is de beste manier om de rots te bezoeken. Een taxi regelen in Mbabane behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. De derde optie is om je bezoek te regelen via het eerder genoemde Swazitrails.

Beste reistijd voor Sibebe

De beste tijd om de rots te beklimmen is tussen juni en september. Het zijn de koelste en droogste maanden. Na september start het hete natte regenseizoen dat tot mei duurt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.