Mokala National Park

0
1734
Mokala National Park Zuid Afrika

Mokala is het nieuwste nationale park van Zuid Afrika en heeft de slogan ‘Where Endangered Species Roam’ meegekregen. Het landschap van Mokala, genesteld in de heuvels bij Koodoosbergdrift, heeft een verscheidenheid aan koppies (dolerietheuvels) en grote open vlaktes.

Het park is opgericht ter vervanging van het voormalige nationale park Vaalbos, dat wegens landrechten ontruimd moest worden. De wilde dieren uit Vaalbos zijn daarna naar het nieuwe park overgebracht. Het betrof toen 863 dieren. Mokala werd in 2007 opgericht en is 19.611 hectare groot. 

Grey rhebok

Mokala National Park

Mokala is de Tswana benaming voor de Acacia Erioloba, een in de regio veel voorkomende boomsoort die kenmerkend is voor het droge westelijke binnenland van Zuid Afrika. Deze oude bomen herken je aan de karakteristieke parapluvorm. Het nationale park ligt in een overgangszone tussen de Karoo en de Kalahari. In het zuiden van het park komen veel koppies voor die kenmerkend zijn voor de Karoo. Daartussen liggen savanne landschappen. Het noorden van het park wordt overheerst door de woestijnlandschappen van de Kalahari.

Gamedrives in Mokala

Het park heeft veel mogelijkheden voor natuurliefhebbers. Tijdens gamedrives is het mogelijk om witte en zwarte neushoorns, buffels, Tsessebe, roan antilopen, bergrietbokken, giraffen, zebra’s, hartebeesten, gnoes, lierantilopen, kudu, struisvogels, steenbokken, duiker en springbokken te zien. Op de open vlaktes van de Kalahari en de Karoo spot je makkelijk dieren.

Mokala

Mokala

Heb je geen eigen vervoer dan kun je bij de Mosu Lodge een safari boeken. Daar kan je ook terecht voor de bush braai. Een unieke combinatie van een safari en een braai in de bush. 

Vogelliefhebbers mogen de vogelkijkhut bij de Stofdam niet missen. De plek om de Burchells fiskaal of op vis jagende ijsvogels te spotten.

Pale Chanting Goshawk

Verder is het mogelijk om een paar locaties met rotstekeningen te bezoeken en zijn er een paar (niet omheinde) picknickplekken. 

Bezoek Mokala National Park

Wil je in het park overnachten dan zijn er onder meer de eerder genoemde Mosu Lodge en enkele kampeerplekken. Hoe je van vissen dan is Lilydale Rest Camp aan de Riet River één van de beste vliegvisplekken in de omgeving. De visstekken van De Krans en Kleinbek zijn niet bereikbaar met een gewone sedan. Alleen voertuigen met vierwielaandrijving of voertuigen met een hoge klaring kunnen er komen.

Mokala entrance1

Regen in de zomermaanden van juni tot mei kunnen ervoor zorgen dat wegen in het park alleen begaanbaar zijn voor 4×4 voertuigen.

Water on road Mokala National Park South Africa

Meer info op de website van SANParks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.