Jimi Hendrix leeft voort in het Marokkaanse dorp Diabat

0
1869
Jimi Hendrix Diabat Marokko

“Ik zag Hendrix hier. Hij was jong en droeg een gitaar op zijn rug” verteld Mohammed Boualala, die in de zestig is en opgroeide in de kleine nederzetting Diabat. 

In de zomer van 1969 maakte Jimi Hendrix, de Amerikaanse gitaarheld met hits als “Purple Haze” en “Hey Joe”, een korte stop in Essaouira. De stad in Marokko die geliefd is bij kunstenaars, schilders en artiesten die hier naar toe komen om inspiratie op te doen voor hun werk, ligt op 5 kilometer afstand van Diabat.

Diabat

Alleen God weet het

Foto’s zijn er niet van de reis van Hendrix, maar er zijn talloze verhalen rondom zijn bezoek aan Marokko. “Hij bezocht vrienden die in het dorp verbleven. Het was de laatste keer dat we hem zagen”, verzucht Boualala, gekleed in een traditionele bruin qamis gewaad. “Ze zeggen dat hij dood is, maar alleen God weet het.”

Hendrix stierf in een hotel in Londen op 18 september 1970, nadat hij slaappillen had gebruikt samen met een flinke hoeveelheid rode wijn. Zijn bezoek aan Essaouira leverde een berg aan ictieve verhalen op. Volgens de lokale legende is het nummer Castles made of Sand geïnspireerd door de ruïnes van het Dar Sultan Palace in Diabat. Maar in werkelijkheid werd dat nummer in 1967 uitgebracht, twee jaar voor het bezoek van de ster aan Marokko. 

Diabat in the morning myst

Of Hendrix naast Essaouira ook echt het dorp Diabat heeft bezocht wordt in twijfel getrokken. Volgens Caesar Glebbeek, een biograaf van Hendrix, heeft hij in tegenstelling tot de vage beweringen van gidsen en nostalgische fans, “Diabat nooit bezocht”.

Of het nou wel of niet zo is. Diabat is een leuke plek om te bezoeken als je in de buurt bent. Overal kom je Jimi Hendrix tegen. Is het niet bij één van de vele muurschilderingen dan is het wel bij het bekendste hotel van het dorp, het Jimi Hendrix hotel.

Diabat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.