Twee zeldzame dwerggiraffen ontdekt in Namibië en Oeganda

0
903
Twee zeldzame dwerggiraffen ontdekt in Namibië en Oeganda

Giraffen staan bekend om hun lange nekken en lange poten waardoor ze de verse bladeren van hoge bomen kunne bereiken. Wetenschappers waren dan ook verrast toen er onlangs twee van deze normaal hoogste zoogdieren ter wereld half zo groot bleken te zijn als een gewone giraffe.

Giraffen in het wild worden zo’n 6 meter hoog, maar in 2015 werd een volwassen giraffe van slechts 2,8 meter hoog in een Oegandees wildpark. 

Drie jaar later, aan de andere kant van het continent, vonden ze in Namibië een vergelijkbare situatie met een volwassen giraf van slechts 2,6 meter hoog. 

Wetenschappers constateerden de aandoening skeletdysplasie of dwerggroei, wat wat afwijkingen in de botontwikkeling tot gevolg heeft. Beide giraffen hadden de normale lange nek, maar de benen waren veel dikker en korter.

Afname van 40 procent

Hun bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het British Medical Journal. Volgens het rapport zou de kortere lengte geen invloed moeten hebben op de levensverwachting van de dieren. Maar stroperij en krimpende habitats hebben volgens de African Wildlife Foundation het aantal giraffen in slechts 30 jaar met 40 procent doen afnemen.

Aan het einde van de 19e en 20e eeuw waren kuddes van 20 tot 30 giraffen eerder de norm dan een uitzondering, vandaag de dag bevatten de gemiddelde kuddes minder dan zes individuen.

(17-01-20121)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.