Wongo National Park

0
1063
Wongo National Park Mali

Het nationale park Wongo in Mali is nog niet zo heel lang geleden opgericht om de chimpansees in het gebied te beschermen. Het werd geopend op 16 januari 2002 en is 534 vierkante kilometer groot. Het park maakt deel uit van de Bafing Biosphere (samen met de nationale parken Kouroufing en Bafing). 

Het park Wongo ligt in in het Manding gebergte, een hoogland in het zuid westen van Mali dat zich uitstrekt van de grens met Guinee tot 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bamako. De ‘bergen’ in het gebied zijn tot 457 meter hoog en zijn door erosie vaak getransformeerd naar dramatische rotsformaties. Een aantal hebben namen gekregen van de lokale bevolking. Je treft er bijvoorbeeld de ‘koppige vrouw’, vernoemd naar een vrouw die weigerde naar haar verloren echtgenoot te zoeken. Als straf werd ze veranderd in steen. 

Ten noordoosten van het park ligt het kunstmatige meer Manatali.

Het park wordt beheerd door het Ministry of Natural Resources and Animal Husbandry. Helaas schiet deze door de grote problemen in andere delen van het land tekort en is stroperij weer een serieus probleem aan het worden.

Bezoek Wongo National Park

Momenteel zijn er geen voorzieningen voor bezoekers. Wongo is ook niet bereikbaar met openbaar vervoer. De beste kansen om het park te bereiken zijn via het stadje Manantali. Je vindt er een paar winkels, een markt in de ochtenden en een camping bij de Bafing rivier. Probeer hier wat rond te vragen waar je iemand van het park kan bereiken. 

Ondanks dat Wongo is opgericht om chimpansees te beschermen is de kans dat je ze ziet niet heel groot. De groepen worden niet gevolgd en vanwege de stroperij zijn de dieren erg schuw en verdwijnen snel uit het zicht zodra ze menselijke activiteit zien of horen. Wongo bezoeken doe je dan ook vooral voor het bijzondere landschap en het gevoel van avontuur naar een plek waar maar weinig andere reizigers je voor zijn gegaan. 

Tussen juni en oktober regent het zo nu en dan, de rest van het jaar is het droog. De temperaturen zijn het hele jaar door altijd gematigd en liggen rond de 28 graden.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de huidige veiligheidssituatie in het gebied. In Mali veranderd deze bijna dagelijks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.