De Ngorongoro Krater is één van de grootste natuurwonderen

0
2589
Ngorongoro Krater tanzania

De Ngorongoro Krater is één van de dichtsbevolkte wildgebieden ter wereld. Op zo’n 2200 meter hoogte leven hier naar schatting ruim 30.000 dieren. Het grote wild bestaat uit olifanten, neushoorns, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, buffels, zebra’s en nijlpaarden. Daarnaast zijn er veel prachtige watervogels te spotten. Opvallende afwezige zijn de giraffes, deze bleken niet in staat om over de hoge randen van de krater te klimmen. 

Ngorongoro Krater tanzania leeuwen

De Ngorongoro Conservation Area, beter bekend als de Ngorongoro Krater is een gebied dat bij een bezoek aan Tanzania hoog op het lijstje van reizigers staat. Niet verwonderlijk vanwege de enorme hoeveelheid wild dat zich in de krater bevindt. Ngorongoro levert de beste kans om in korte tijd veel dieren te zien op een relatief kleine en vrijwel open vlakte. De Ngorongoro krater staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, omdat de krater en het dierenleven een van de grootste natuurwonderen ter wereld zijn.

ngorongoro 4644

Ngorongoro Crater

Crater Highlands

Ngorongoro betekend bij de Masai ‘groot gat’. Het middelpunt van dit grote gat ligt ongeveer 600 meter lager dan de rand van de krater die regelmatig in de wolken ligt. Hierdoor kan het daar soms erg vochtig en zelfs koud zijn. Ngorongoro is de grootste nog intacte vulkaankrater ter wereld en heeft een bodemoppervlakte van 264 vierkante kilometer. De vulkaan is zo’n 6 miljoen jaar geleden gevormd toen de regio werd geteisterd door een serie hevige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Hierbij ontstonden de Crater Highlands in het noorden van Tanzania. Naast de Ngorongoro ontstonden er nog 5 kleinere vulkanen: Oldeani, Makarut, Lolmalasin, Olmoti en Empakaai. De laatste uitbarsting was 2,5 miljoen jaar geleden, waarbij de top van de vulkaan in zijn eigen krater zakte en het huidige landschap zich vormde. 

In de krater ligt ook het Magadimeer, deze zorgt voor een permanente waterbron, waardoor de dieren niet met de regens mee hoeven te migreren, zoals het geval is in andere delen van de Serengeti.

Ngorongoro

In het regenseizoen hebben de grote kuddes gnoes, zebra’s en olifanten de voorkeur voor de open vlakte en in het droge seizoen zoeken ze het water op rond het Mungemoeras. Het hele jaar door is er water en vegetatie. Dit maakt de krater tot een microkosmos van de Oost Afrikaanse fauna. 

De Masai

Overdag dalen de Masai met hun koeien af in de krater om hun vee te laten drinken. Tussen de olifanten en leeuwen kan je dus maar zo een Masai krijger met zijn koeien zien lopen. Een bijzonder gezicht… In tegenstelling tot de nationale parken is hier wel beperkt gebruik van het land door bepaalde groepen toegestaan. De Masai hebben het recht om hun vee in de krater te laten grazen en gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen. 

Masai

De Masai zijn één van Afrika’s bekendste en meest kleurrijke volkeren die van oudsher dit gebied bewonen. Opvallend is dat de Masai, ondanks pogingen van de overheid om ze te laten integreren in de moderne samenleving, nog steeds hun traditionele semi-nomadische leefstijl behouden. Toen de Serengeti in 1951 tot nationaal park werd verklaard waren de Masai dan ook niet onder de indruk en bleven gewoon in het gebied wonen. Dit leidde tot conflicten met de parkautoriteiten. Uiteindelijk werd besloten om een deel van de Serengeti aan te wijzen als land waar de Masai hun vee mocht laten grazen. Dit werd de Ngorongoro Conservation Area. 

Bezoek de Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater kent de hoogste concentratie roofdieren op het Afrikaanse continent. Vanwege het open karakter van het landschap is de kans om leeuwen, cheeta’s en hyena’s te zien dan ook erg groot. Helaas betekend dat ook dat het erg druk kan zijn in de krater, met lange rijen safari auto’s die hier allemaal een glimp van op willen vangen. Een tiental auto’s rond een groep leeuwen is dan ook geen uitzondering. Toch wordt de Ngorongoro Krater door toeristen nog steeds gezien als een niet te missen hoogtepunt, wat veel zegt over de aantrekkelijkheid van dit deel van de Serengeti. Het wordt niet voor niets één van de ‘7 beroemde Afrikaanse wonderen’ genoemd.

NGORONGORO

Net als de meeste wildparken in Tanzania is de Ngorongoro Krater het beste te bezoeken met eigen vervoer of met een georganiseerde tour. De laatste worden aangeboden in Arusha dat makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Vanaf Dar Es Salaam rijden er onder andere bussen van Dar Express, Royal Coach en Scandinavian Express. Tussen Arusha en Moshi rijden de hele dag mini busjes. 

Heb je een eigen (huur)auto dan kan je op de rand van de Ngoronogoro krater overnachten. Er zijn diverse lodges, luxe tentenkampen en campings. Vanaf 6.00 ’s ochtends mag je de krater bezoeken. Dit is meteen het beste tijdstip. Het is dan nog rustig met andere toeristen en het is tevens het tijdstip dat de dieren het meest actief zijn. Terwijl de zon langzaam over de kraterwand kruipt levert het ook de meest spectaculaire foto’s op. 

Ngorongoro

In de krater zijn wandelsafari’s niet toegestaan, maar je kan deze wel maken langs de kraterrand. Hierbij kan je ook kennis maken met de Masai die hier wonen. 

Beste reistijd

De beste tijd om de Ngorongoro Krater te bezoeken zijn de maanden december tot en met februari. Rond deze tijd komen er extra veel migrerende dieren naar de krater op zoek naar verse graslanden. Dit zijn meteen ook de drukste maanden wat bezoekersaantallen betreft. Wel trekken er in november en december geregeld flinke onweersbuien over het gebied. Ook juli en augustus zijn drukke maanden en dan kan er maar zo een file met safari auto’s ontstaan. Wees dan dus slim en ga vroeg op pad.

Ngorongoro

Ngorongoro is het hele jaar door goed te bezoeken. Van maart tot en met mei valt de meeste regen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.