Lake Turkana, de Jade zee

0
1190
Lake Turkana Kenia de Jade zee

Lake Turkana in Kenia, ook wel bekend als de ‘Jade zee’, staat bekend om zijn groenachtig blauwe kleuren en beruchte sterke woestijnwinden. Het meer kreeg in 1888 de oorspronkelijke naam Lake Rudolph. In 1975 werd het omgedoopt tot Lake Turkana. Het is het grootste alkalische meer ter wereld. Dat houdt in dat de zuurgraad van het water hoger is dan de PH waarde 7,2.

Het Turkana meer is 300 kilometer lang en 50 kilometer breed, wat het ook het grootste meer van Kenia maakt. Het Victoriameer is wel groter, maar dat wordt gedeeld met Kenia, Tanzania en Oeganda. Het is ook ’s werelds grootste permanente woestijnmeer. Het water is drinkbaar, maar niet erg smakelijk. Drie rivieren, de Omo, Turkwel en Kerio komen uit in het meer, maar er is geen uitstroom. Al het waterverlies gaat via verdamping. Derhalve kan het meer in omvang variëren. Tussen 1975 en 1993 daalde de waterspiegel bijvoorbeeld 10 meter.

Island in Lake Turkana

Op een onbekend moment werd het meer ook bekend als Jade Sea, vanwege de kleur dat het water vanaf een afstand lijkt te hebben. Deze kleur komt van een algensoort die aan de oppervlakte komt bij kalm weer.

Lake Turkana nationale parken

Bij Lake turknana zin 3 nationale parken opgericht. Het nationaal park Sibiloi en de nationale parken South Island en Central Island. Samen hebben deze beschermde gebieden een oppervlakte van ruim 7 miljoen hectare. Deze nationale parken zijn gezamenlijk aangewezen als UNESCO werelderfgoed. De eilandparken zijn bereikbaar per boot.

Lake Turkana Central Island

Het meer is omgeven door een dor, schijnbaar buitenaards leeg landschap zonder leven. Er zijn talloze versteende bossen en andere overblijfselen van vulkanische activiteiten uit het verleden. De eilandparken zijn broedgebieden voor nijlkrokodillen, nijlpaarden en verschillende slangensoorten. 

Vogelparadijs

Er wordt aangenomen dat het meer veel groter was dan het nu is en een rijkere en meer gevarieerde flora en fauna heeft ondersteunt. Vogelliefhebbers kunnen wel hun lol op met de 400 soorten vogels die bij het meer rondvliegen. Lake Turkana is het thuis van honderden vogelsoorten die specifiek zijn voor Kenia. Verder komen er veel migratievogels. De vogels voeden zich vooral met het plankton uit het meer. Vogels die veel worden gezien in het meer zijn de kleine strandloper, de bosruiter, flamingo’s en de oeverloper. Ferguson’s Golf is een goede plek om in maart en april de migranten te bewonderen.

In het meer leven enorme nijlbaarsen, wat het ook tot een geliefde bestemming maakt voor sportvissers.

Fishing on Lake Turkana

In het droge grasland bij Sibiloi komt een kleine populatie van grazende zoogdieren voor. De grazers zijn vooral Grévyzebra’s, Burchellzebra’s, de beisa, Grantgazelle’s, de lierantilope en de netgiraffe. Aantallen zijn echter klein en de dieren zijn erg schuw. Vanwege het open landschap hebben ze al snel door dat er menselijk bezoek in aankomst is, waarna ze vaak snel de benen nemen.

Archeologie

In het gebied rond het Turkanameer is een overvloed aan fossielen gevonden. Sibiloi National Park staat bekend als ‘de bakermat van de mensheid’. Het is de locatie van belangrijke archeologische vindplaatsen zoals Koobi Fora. De fossielen hier hebben geleid tot een beter begrip van de menselijke evolutie, meer dan enige andere plaats op het continent.

Recent zijn er 10.000 jaar oude overblijfselen van 27 mensen ten westen van het Turkana meer gevonden. De overblijfselen laten zien dat deze personen door geweld zijn omgekomen. Wetenschappers denken hiermee het vroegste bewijs van oorlogvoering tussen jager verzamelaars te hebben gevonden.

Kenya- Turkana village

Woestijnklimaat

Op een hoogte van slechts 300 meter boven zeeniveau is het Lake Turkana één van de heetste plekken in Kenia. Temperaturen rond de 50 graden Celsius zijn hier niet ongewoon. Op en rond het meer staan vaak harde winden die ontstaan omdat het meer langzamer opwarmt en afkoelt dan het omliggende landschap. Plotselinge hevige stormen komen dan ook regelmatig voor.

Lake Turkana

Lake Turkana Wind Power Project

De beruchte sterke woestijnwinden van Lake Turkana worden nu gebruikt bij de grootste investering in de geschiedenis van Kenia, het Lake Turkana Wind Power Project. Een windpark van 162 vierkante kilometer. Het doel van het park is om tegen lage kosten windenergie te leveren aan het landelijke net. Bij oplevering in 2018 bestond het project uit uit 365 windturbines. 

Bezoek Lake Turkana

Vanwege de temperatuur en geografische onbereikbaarheid behoudt het meer zijn wilde karakter. Hoewel het meer en de omgeving een populaire bestemming voor expedities is, kan het gevaarlijk zijn voor toeristen zonder gids of ervaring. De westkust van Lake Turkana is het gemakkelijkst bereikbaar. Er loopt een verharde weg via Kitale naar Kalokol. 

Arriving at Lake Turkana

De oostkant van het meer is lastiger te bezoeken. Er loopt een slechte weg via Maralal naar Loiyangalani. De tracks zijn alleen geschikt voor 4WD voertuigen. In beide plaatsen zijn een paar lodges en guesthouses. 

Lake Turkana - Resort Sign

Kalokol, Kenya

Lake Turkana - Lake Road

Sibiloi Nationaal Park

Sibiloi Nationaal Park ligt noordelijk van Loiyangalani en is het meest afgelegen nationale park van Kenia. Langs de oevers van het meer tref je grote aantallen krokodillen. Het landschap bestaat verder uit droog grasland en versteende bossen. Overnachten in Sibiloi kan bij Sibiloi bush camp. Het Old Kokai Camp is tegenwoordig verlaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.