Lamu archipel

0
1364
Lamu archipel Kenia

De Lamu archipel, gelegen voor de noordkust van Kenia, belichaamt de charme van de Swahili cultuur en de Oost Afrikaanse geschiedenis rond de Indische Oceaan. Met een reeks van zeven eilanden in alle soorten en maten, is het een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De grootste eilanden zijn Pate Island, Manda Island en Lamu Island. Op deze laatste ligt ook Lamu Stad, de oudste nederzetting van Kenia, dat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Als je op zoek bent naar een strandvakantie weg van de massa, dan is de Lamu archipel de plek voor jou. Hier vindt je rust en sereniteit.

Lamu

childrens in lamu island, kenya

Terug in de tijd

Stap terug in de tijd waar auto’s geen plaats hebben. Auto’s zijn in de oude stad verboden en goederen worden vooral per muilezel vervoerd. Dwaal door het oude centrum van Lamu door een doolhof van straatjes, waar de gebouwen zijn gemaakt van lokale materialen als mangrove palen, kalksteen en koraalstenen en zijn versierd met prachtige gebeeldhouwde deuren.

Lamu

20141010-kenya-lamu (62)

Het stratenpatroon vindt zijn oorsprong in Arabische tradities van landverdeling en stedelijke ontwikkeling. Het wordt ook bepaald door clusters van woningen die zijn onderverdeeld in een aantal kleine wijken (mitaa) die elk een groep gebouwen vormen waarin een aantal nauw verwante gezinnen wonen. Lamu Old Town is dan ook zeker de moeite waard om te verkennen.

Lamu market

lamu, shella

Op de eilanden van de Lamu archipel zijn de invloeden uit India, Perzië en Europa duidelijk zichtbaar. Deze hebben de afgelopen 700 jaar de Swahili cultuur beïnvloed. Bij de zee zie je Europees aandoende gebouwen met grote veranda’s die van binnen zijn versierd met beschilderde plafonds en stukjes Chinees porselein. Er zijn vele archeologische vondsten gedaan en de archipel is doordrenkt met geschiedenis. Een goede plek om je hier iets verder in te verdiepen is het Lamu Museum of bezoek één van de oude Arabische en Portugese forten. De haven van Lamu is lang gebruikt als doorvoerhaven van slaven en dierlijke producten. Aan de slavenhandel kwam in 1907 een eind.

Lamu, Shela fort

Strandvakantie

Op de Lamu archipel kun je genieten van lange witte zandstranden, prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen, palmbomen die zachtjes in de wind waaien naast een azuurblauwe warme oceaan en dat alles terwijl je van een koude cocktail nipt. Het is een ideaal gebied om je vakantie af te sluiten na spannende safari’s door de Masai Mara, Amboseli of na een beklimming van Mount Kenya. 

Kizingoni beach - Lamu Kenya

Dhow In The Sunset, Lamu County, Kizingoni Beach, Kenya

Wil je toch nog een beetje activiteit dan bieden de meeste resorts diverse watersportactiviteiten, aan waaronder snorkelen, duiken en vissen. Het onderwaterleven is hier zeer uitbundig. Tussen Manda en Pate ligt een koraaleiland, Manda Toto en rondom dit eiland bevinden zich prachtige riffen met kleurrijke vissen. Dolfijnen en zeeschildpadden worden hier ook regelmatig gezien. Bij Kiwaiyu is het mogelijk om met wat geluk grazende zeekoeien te zien. Een bezoek aan de mangrovebossen behoord ook tot de mogelijkheden.

Manda Island

Manda Island, dat het dichtst bij het vasteland ligt, is minder ontwikkeld dan Lamu, maar biedt een exclusiever gevoel. Op het eiland zijn de overblijfselen te vinden van de verwoeste steden Takwa en Manda. Ze herbergen een overvloed aan historische vondsten met culturele betekenis. Zo is er veel Chinees porselein en islamitisch aardewerk gevonden. 

Manda Bay

Bezoek de Lamu archipel

De gemakkelijkste manier om Lamu te bereiken is met het vliegtuig. Er zijn dagelijkse vluchten vanaf de belangrijkste luchthavens van Kenia naar Manda Island. Kom je met de auto of het openbaar vervoer dan neem je een boot vanaf Makowe. Met een Dhow (traditionele zeilboot) kan je excursies maken naar de andere eilanden in de archipel. Leuke uitstapjes varen je bijvoorbeeld naar Shela en Matondi.

Op de drie grote eilanden is voldoende keus in accommodatie. Je vindt er verschillende luxe resorts, maar ook voor een kleiner budget is er voldoende keus. 

Lamu

Passaatwinden

Door de nabijheid van de evenaar heeft Lamu een warm tropisch klimaat. De temperaturen komen er zelden onder de 26 graden. Door de zeebries voelt dit gewoonlijk aan als een aangename temperatuur. De passaatwinden moeten wel in de vakantieplannen worden meegenomen. Kusi winden komen voor van mei tot oktober en brengen over het algemeen het nattere seizoen met een sterke zuidoostelijke wind, ruwere zeeën en koelere temperaturen met zich mee. Dat gezegd kent de eilandengroep weinig tot geen neerslag. Ben je een fanatiek zeiler dan is dit juist de periode om de archipel te bezoeken. 

Kizingoni beach, Lamu, Kenya

Kazkazi winden komen voor van november tot april. Het is over het algemeen het droge seizoen met een warme noordoostenwind, kalmere zeeën en helder water dat perfect is om te snorkelen. Normaal gesproken bestaat het weer deze maanden uit warme dagen en warme nachten, vochtig maar met een verfrissend briesje van zee. Het zeewater is het hele jaar door heerlijk warm tussen de 26 en 30 graden.

Manda Beach

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.