Lavushi Manda National Park

0
1432
Lavushi Manda National Park Zambia

Het nationale park Lavushi Manda is een park met glooiende heuvels, groene bossen en opvallende rotspartijen. Het 1500 vierkante kilometer grote park heeft de afgelopen decennia geleden onder stroperij en daardoor te maken gehad met aanzienlijk verminderde wildpopulaties. Een nieuw ontwikkelingsproject (in samenwerking met de Kasanka Trust) heeft tot doel om stroperij te stoppen en de infrastructuur in het park te verbeteren. 

Bekend als de laatste plaats in Zambia waar zwarte neushoorns werden waargenomen voor de herintroductie in het nationale park North Luangwa, door de Frankfurt Zoological Society, is dit prachtige park misschien één van de minst bekende en bezochte in het land.

mountains of Lavushi Manda National Park, Zambia

Klipspringers en steppeklipdassen zijn de baas

Lavushi Manda National Park bestaat uit uitgestrekte ongerepte heuvelachtige bossen en glooiende graslanden. Langs de Lukulu en Lulimala rivieren zijn er prachtige groene oeverbossen. Door het centrum van het park loopt een 40 kilometer lang rotsmassief. Hier zijn klipspringers en steppeklipdassen de baas, terwijl zwarte arenden en de Augurbuizerd patrouilleren in de lucht. 

Lavushi is van groot belang voor de grazers die gewoonlijk in de wetlands van Bangweulu zijn te vinden. Tijdens het regenseizoen trekken hartebeesten, roan, en sabelantilopes naar de hoger gelegen delen van Lavushi. Ook grote roofdieren als leeuwen en luipaarden zijn aanwezig in het park, maar worden zelden gezien. In de Lukulu rivier worden vaak nijlpaarden en krokodillen gezien. Vervet apen en bavianen kan je overal in het park tegenkomen. Ook jakhalzen worden met regelmaat gezien. Waarnemingen van grote dieren zijn echter een bonus, maar ook zonder is er genoeg om van te genieten.

DSC_5155

Olifanten in Lavushi

Recente waarnemingen geven aan dat de aantallen wilde dieren in het park weer toenemen, of dat ze zich op zijn minst minder aantrekken van menselijk bezoek. Een teken dat stroperij in het park echt is afgenomen. Onlangs zijn er sporen van olifanten gevonden, maar de dikhuiden hebben het gebied (tijdelijk?) weer verlaten.  

Lavushi is een park om in de gaten te houden. Hopelijk kan het in de komende jaren verder herstellen en wie weet zal de zwarte neushoorn ooit weer door dit park zwerven? Deze schitterende plek heeft er al het potentieel voor. Ik kan niet wachten om te zien wat de toekomst te bieden heeft voor één van de vergeten parken van Afrika.

DSC_5142

Bezoek Lavushi Manda National Park

Er zijn nu drie eenvoudige campings aangelegd bij Mumba Tuta en Kapanda Lupili Falls langs de Lukulu rivier en bij Chibembe Plain. 

Zonder eigen (huur)auto kan je het park niet bezoeken. 

DSC_4871

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.