North Luangwa: het mooiste wildpark van Afrika?

0
2127

Het North Luangwa National Park in Zambia is één van de mooiste wildparken in Afrika. Het wordt ook gezien als één van de meest succesvolle parken van het continent. Het beleid tegen stropen is enorm effectief en je waant je hier nog in een onaangetaste wildernis, die je helaas niet op veel andere plekken meer vindt. 

Dit stukje Afrika is lang niet zo populair als het South Luangwa National Park. De populatie wilde dieren is in beide parken vrijwel gelijk en de natuur is in beide parken overweldigend, toch kent het kent de noordelijke kant nauwelijks toerisme. Het natuurpark ligt aan de oever van de Luangwa Rivier met in het westen de duizend meter hoge Muchinga bergen. De begroeiing in het park is wat dichter dan in South Luangwa, wat het wild spotten iets moeilijker maakt. Het park bestaat voornamelijk uit mopane bossen afgewisseld met ivoorpalmen, zanderige rivierbeddingen, dichtbegroeide oevers en open grasvlaktes.

North Luangwa Zambia
Hoe geweldig is het als er tien meter verderop opeens een olifant door de struiken komt kijken. (Foto Maarten van de Biezen)

Wandelsafari

In het park zijn niet heel veel wegen aangelegd en de nadruk ligt hier dan ook bij wandelsafari’s. Te voet op safari is een totaal andere belevenis dan vanuit je veilige auto het wild te bekijken. Ook is er veel meer aandacht voor details. Je gids kan je aan de hand van olifantenpoep precies vertellen wanneer de dieren hier langs zijn gekomen en hoe geweldig is het als er tien meter verderop opeens een exemplaar door de struiken komt kijken.

North Luangwa Zambia
De gids kent (hopelijk) de veilige plekken om de rivier over te steken. (Foto Maarten van de Biezen)

Het hoogtepunt van je wandelsafari is het moment dat je de Mwaleshi oversteekt en de gids tegen je zegt ’It is alright. I know the shallow places. The crocodiles wil not eat us!’. Een meerdaagse wandelsafari mag bij een bezoek aan North Luangwa dan eigenlijk ook niet ontbreken.

Mwaleshi rivier

Noord Luangwa staat bekend om de grote kuddes buffels, waarvan verschillende uit ruim duizend exemplaren bestaat. Deze kuddes trekken grote aantallen leeuwen en hyena’s die wel zin hebben in een lekker hapje. Het park grenst in het oosten aan de Luangwa rivier, maar het hart van het park is de Mwaleshi rivier. Deze constante bron van water is van vitaal belang voor de dieren in het park. Alle exemplaren van de Big 5 komen hier dan ook voor.

Langs de rivier vindt je de meeste accomodaties. De meeste zijn alleen geopend in het droge seizoen, omdat de wegen tijdens de regenperiode onbegaanbaar worden. 

North Luangwa Zambia

Bezoek North Luangwa

Veel bezoekers komen met een klein vliegtuigje naar de Mwaleshi Airstrip in het park en dat is dan ook zonder twijfel de beste manier om North Luangwa te bezoeken. Niet iedereen heeft echter het budget hiervoor. Heb je een eigen 4WD dan kan je het park bereiken via de Great North Road bij het dorpje Luana River dat ongeveer 65 kilometer ten noorden van Mpika ligt. Zorg dat je genoeg voorraden meeneemt. De weg is erg slecht en er is bijna geen verkeer. 

Zonder eigen vervoer zijn transfers naar Buffalo Camp en safari’s te regelen bij de Kapishya Lodge in Makupula. 

Beste reistijd voor North Luangwa

De beste tijd om North Luangwa te bezoeken is tussen augustus en november. Het is het einde van het droge seizoen en de dieren trekken dan naar de rivieren. Dit maakt de kans om ze te zien een stuk groter. Wel is het deze maanden vrij warm met temperaturen tussen de 26 tot 35 graden. Van mei tot augustus is het koeler met temperaturen tussen de 23 en 26 graden, maar zo kort na het regenseizoen is de begroeiing nog erg dicht wat de kans op het zien van wild kleiner maakt. December tot april is het regenseizoen en is het park nauwelijks bereisbaar. Daarnaast zijn ook de meeste accomodaties in deze periode gesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.