Lower Zambezi Nationaal Park

0
1787
Lower Zambezi Zambia

In het zuiden van Zambia vind je op de grens met Zimbabwe het Lower Zambezi National Park. Het in 1983 gestichte park is het nieuwste nationale park van het land. Lower Zambezi beslaat bijna 4100 vierkante kilometer maar het wild is vooral te vinden bij de Zambezi rivier. 

Aan de andere kant van de rivier ligt het Nationale Park Mana Pools in Zimbabwe. Samen vormen de parken één van de beste safari ervaringen van zuidelijk Afrika. De vele kleine eilandjes en zijriviertjes van de Zambezi bieden fantastische mogelijkheden voor kanosafari’s en bootsafari’s. Dit is dan ook de beste manier om het park te verkennen. Langs de oevers kom je ongetwijfeld nijlpaarden, waterbuffels, krokodillen en verschillende antilopensoorten tegen. Maar je kan in Lower Zambezi ook op safari met een 4WD en zo op zoek gaan naar leeuwen, luipaarden, hyena’s en zebra’s. In het park komen ook nog wilde honden voor, maar de schuwe dieren worden niet heel veel gezien. Hou je van vogels dan zit je hier ook goed. Ruim vierhonderd verschillende soorten zijn er van je lijstje af te vinken.

Grote groepen olifanten

Aan het begin van de jaren negentig waren er in het gebied bijna geen olifanten meer vanwege stroperij. Gelukkig heeft de populatie zich dankzij allerlei maatregelen goed weten te herstellen. Bij de rivier kun je nu dan ook wel groepen tot honderd dieren zien drinken en badderen. Wij hadden de mazzel dat er tijdens onze kanotrip net een groep van zo’n vijftig olifanten langs en in het water stonden. Het leukste waren de drie kleintjes waarvan je af en toe alleen nog een stukje van de slurf boven het water zag uitsteken. 

Olifanten Lower Zambezi Zambia

Ga op meerdaagse kanotocht

De meest unieke manier om Lower Zambezi te ontdekken is middels een meerdaagse kano tocht. Dat klinkt misschien vermoeiend, maar doordat je door de stroming van de rivier je langzaam meeneemt is het zwaarste werk dat je moet doen af en toe wat bijsturen met je peddels. Terwijl je geruisloos voorbij vaart in je kano benader je het wild tot op slechts enkele meters. Zo dichtbij oog in oog staan met een groep drinkende waterbuffels zou op ieders bucketlijst moeten staan. Geweldig is ook de onverwachte plons in het water als een opgeschrikte krokodil, die jij net even niet gezien had, het water in schiet.

Krokodil Lower Zambezi Zambia
In de kano begeef je je bijna op ooghoogte met de krokodillen in de Zambezi.

Je kunt dit eenvoudig doen door zelf je tent en benodigdheden in de kano mee te nemen. Of je kiest voor de luxe variant waarbij de tent bij aankomst voor je klaarstaat en er voor je wordt gekookt. Beide opties hebben uiteraard ook een eigen prijskaartje. Wel is een gids altijd verplicht. Geen overbodige luxe trouwens, want die weet precies in te schatten waar de nijlpaarden zich bevinden. Waarschijnlijk hoef ik niet uit te leggen waarom je die wil vermijden terwijl je in een kano zit.

Nijlpaarden Lower Zambezi Zambia

Beste reistijd voor Lower Zambezi National Park

De beste tijd om Lower Zambezi te bezoeken is tussen augustus en november. Dit is het eind van het droge seizoen. Door de schaarste aan water in het park trekken de dieren dan massaal naar de rivier. Van december tot april is het het regenseizoen en worden de wegen in het park onbegaanbaar. Langs de rivier is ook minder wild te zien omdat ze verder het park intrekken om geen natte voeten te krijgen in de buiten de oevers tredende rivier.

Heb je een eigen 4WD dan kan je de ingang (Chongwe Gate) van het park bereiken via de RD491 vanaf Chirundu. Handig gelegen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe en een goede thuisbasis als je beide parken langs de Zambezi wil bezoeken. Je steekt de Kafue rivier dan over met de veerpont. In het park mag je zelf rondrijden, maar zonder gids mis je hoogstwaarschijnlijk veel van wat het park te bieden heeft. Het park is niet bereikbaar met het openbaar vervoer en zonder eigen auto kom je het park überhaupt niet in. De beste optie is om dan via een georganiseerde tour Lower Zambezi te bezoeken. Vanuit het oosten bereik je het park via het dorp Luangwa. Ook hier zijn safari’s naar het natuurpark te boeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.