Kakamega Forest Reserve

0
1505
Kakamega Forest Reserve Kenia

Kakamega Forest Reserve is één van de verborgen juweeltjes van Kenia. De big five kan je vergeten, maar in plaats daarvan tref je prachtige natuur zoals die nergens anders in Kenia bestaat. ‘De stilte van de lodge wordt in het bos verbroken door een kakofonie van de bosbewoners, vogels, kikkers en het geruzie van apen’. Dit is wat veel bezoekers van Kagamega ervaren bij een bezoek. Dit is niet het Kenia van safari brochures, maar een plek van intieme en unieke schoonheid.

Het Kakamega Forest Reserve maakt deel uit van het Kakamega forest systeem in Kenia en wordt beschouwd als het enige Guinee-Congolese tropische regenwoud dat nog in het land bestaat. Deze regenwouden strekte zich ooit uit over grote delen van Centraal- en Oost Afrika. 

 

Het bos herbergt meer dan 300 vogelsoorten en een overweldigende 400 soorten vlinders. Zoogdieren soorten in het Kakamega Forest Reserve zijn onder andere eekhoorns, bosbokken, aardvarkens, stekelvarkens en gigantische bosvarkens. Primaten zijn er ook in overvloed in het bos. Naar schatting komen 10 tot 20 procent van de diersoorten alleen hier in het Kakamega Forest voor. 

African Paradise Flycatcher

In het regenwoud vind je gigantische bomen en spectaculaire watervallen. Er is een vijgenboom waarvan wordt aangenomen dat deze meer dan 700 jaar oud is. Het bos heeft een netwerk van wandelpaden waar je naar hartelust kan dwalen en alle indrukken in alle rust op je in laten werken. Tussen de dichte vegetatie zijn er met gras begroeide open plekken, waar vaak veel vogel soorten te zien zijn. Grote zoogdieren zijn echter zeldzaam.

Trek de wandelschoenen aan

Het is toegestaan om met een eigen (gehuurde) 4×4 de wegen in het park te verkennen, maar als je wild wil spotten is dit totale tijdverspilling. De vegetatie is zo dicht dat het onmogelijk is om een glimp op te vangen van de dieren die zodra ze het geluid van een motor horen verdwijnen tussen het gebladerte. De manier om Kakamega te verkennen is dan ook per voet. Je mag zonder gids rondlopen zolang je je maar aan de gemarkeerde paden houdt. Wil je echter meer uit je bezoek halen dan is een gids een aanrader. Ze kunnen je alles vertellen over de flora en fauna die je onderweg tegen komt. Daarnaast zijn ze getraind in het spotten van wild en vogels, waarvan je naar alle waarschijnlijkheid een groot deel over het hoofd ziet als je er alleen op uit trekt. 

De vijf uur durende wandeling naar Lirhanda Hill is een aanrader en dan met name bij zonsopkomst of zonsondergang. Een kortere wandeling van 2,6 kilometer brengt je naar een uitkijktoren met uitzicht over het bladerdag en een open plek in het bos. 

Ross's Turaco

Menselijke impact op Kakamega Forest Reserve

Het gebied rondom het reservaat wordt beschouwd als één van de meest dichtbevolkte van Kenia en dit heeft een negatieve invloed op de natuur. Dit vanwege de lokale bevolking die deels afhankelijk zijn van de hulpbronnen uit het bos. In totaal beslaat het bos een oppervlakte van 230 vierkante kilometer, maar men denkt dat slechts de helft daarvan vandaag de dag nog uit inheems bos bestaat.

Naast de Kenya Wildlife Services en de Kenya Forest Services zijn er een aantal organisaties die helpen bij de bescherming van het gebied. De afhankelijkheid van de bevolking van de hulpbronnen in het bos maken dit echter tot een moeilijke taak. Verschillende projecten gericht op veehouderij en landbouw moet de bevolking minder afhankelijk maken van het bos. 

Bezoek het Kakamega Forest Reserve

De hoofdingang van het reservaat bevind zich op ongeveer 15 kilometer van het gelijknamige stadje Kakamega in het zuidwesten van het land. De directe rit vanuit Nairobi kan tussen de 6 en 8 uur duren en de reis over de weg vanaf de Masai Mara is niet sneller. Dit vanwege de vele regenval in dit deel van het land, waardoor wegen in zeer wisselende staat verkeren. Het is ook mogelijk om naar Kisumu te vliegen, het is dan nog ongeveer 2 uur rijden naar het reservaat met een 4×4.

Er zijn een aantal opties om uit te kiezen als het gaat om accommodatie bij het Kakamega Forest Reserve. De keuzes variëren van chalets en lodges met eigen kookgelegenheid tot rustieke campings.

Duane Wilding's Kenya Trip

Een beste tijd om Kakamega te bezoeken is er niet echt. Het hele jaar door is er hier kans op regen, het is immers een regenwoud… Dus regenjas mee en gaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.