Maad

0
612
Maad Madd Senegal

In de drukte van een markt aan de rand van Dakar, lossen mannen drie vrachtwagens van 60 ton die de weg blokkeren om hun lading maad (madd), een delicate en veelgevraagde vrucht, af te leveren.

Sandika, in Pikine, is de grootste fruitmarkt in Senegal. Het is dé plek voor maad, de ster van het moment. Vanaf hier wordt het fruit opnieuw verdeeld door de hoofdstad en het binnenland van het land, waar mannen en vrouwen, jong en oud, genieten van de sappige, pittige, zoete gele pulp.

Het seizoen duurt vier maanden, van mei tot augustus. Het fruit is kwetsbaar en moet snel geplukt worden. Onder de werknemers die in de hitte rond de vrachtwagens werken, sorteert de ene groep het fruit op basis van de conditie, vult de andere groep manden ermee en de laatste groep stort het in stapels op de grond.

“Het lossen zal aan het einde van de dag klaar zijn”, verzekert Dame Sarr, een van de eigenaren van de handelswaar. De jonge handelaar en zijn oom hebben zes miljoen CFA-frank (9.130 euro) geïnvesteerd in de lading. Ze hopen een winst te maken van 700.000 CFA-frank (1.062 euro).

Overal is maad te vinden, bijna op elke kraam. De vrucht van de Saba Senegalensis, waarvan de bolvormige schil zaden bevat die bedekt zijn met eetbaar vruchtvlees, groeit aan wilde liaanplanten in West-Afrika. De maad staat in Ivoorkust, Mali en Guinee bekend onder andere namen.

Het is vooral populair in Senegal en wordt bijna op elke straathoek in Dakar verkocht. Het wordt gegeten met zout, suiker of chili. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.