Kleurrijk Dakar

0
3301
Dakar Senegal treinstation
Het treinstation in Dakar.

De hoofdstad van Senegal is gelegen op het schiereiland Kaap Verde, de meest westelijkste punt van het vasteland van Afrika. In het koloniale en mediterrane Dakar staan nog vele fraaie villa’s en vind je brede lanen met grote bomen. De stad heeft echter ondanks de Europese uitstraling nooit haar Afrikaanse charme verloren, maar langzaam aan veranderd ze meer en meer tot een moderne stad. Dakar is ook een overweldigende stad, het is een mix van Afrikaanse en westerse invloeden en als je hier voor het eerst aankomt is het allemaal behoorlijk indrukwekkend. 

straat Dakar Senegal

Dakar is in de vorige eeuw gesticht door de fransen met hulp van de inwoners van het dorpje Yoff, dat tegenwoordig een buitenwijk van Dakar is. De stad is vooral bekend vanwege de rally die hier voorheen werd gehouden, maar die vanwege tereurdreiging in buurlanden verhuisd is naar Argentinië. Erg jammer, maar de stad heeft nog heel veel meer te bieden aan haar bezoekers. Leuke plekken om te bezoeken in deze soms chaotische stad zijn het treinstation, gemeentehuis, onafhankelijkheidsplein en het presidentiële paleis. Ook zijn er verschillende kleurrijke markten om overheen te struinen.

Paleis Dakar Senegal
Het presidentiële paleis.

Monument de la Renaissance Africaine

Vanuit veel plekken in de stad zul je hem kunnen zien. Het Monument de la Renaissance Africaine. Het Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte is een bronzen beeld van vijftig meter hoog dat uitkijkt over de atlantische oceaan. Het toont een Afrikaans gezin bestaande uit een jonge vrouw, een man en in de linkerarm van de man, een kind dat met zijn arm richting de zee wijst. De onthulling werd gedaan door president Wade in april 2010, vijftig jaar nadat Senegal onafhankelijk werd van Frankrijk.

Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte
Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte in Dakar.

Tilènemarkt

Dakar staat bekend om zijn bijzondere markten. Op de typische Afrikaanse Tilènemarkt, aan de Avenue Blaise Diagne vind je de meest uiteenlopende koopwaar. Het is overal een drukte van belang. Uit alle hoeken en gaten komen mensen en het is geweldig om hier een uurtje doorheen te slenteren. De markt kent ook een toeristen gedeelte waar je verschillende soorten Afrikaanse kunst kan kopen. Veel houtsnijwerk, traditionele maskers, schilderijen, zandschilderijen, sierraden, glasschilderingen en prachtig bewerkte djembe’s. Er is van alles  te vinden en zonder twijfel scoor je hier een leuk souvenir voor thuis.

Markt Dakar Senegal

Place de l’Indépendence

Het centrum van de stad is Place de l’Indépendence. Het plein is het centrum van een zakenwijk met veel hotels, ambassades en ministeries. Het treinstation ligt ten noorden van het Onafhankelijkheidsplein en is voorlopig nog niet in gebruik. Met de opening van het nieuwe vliegveld en treinverbindingen daar vandaan naar andere steden is er hoop dat er in de toekomst ook weer treinen gaan rijden naar Dakar. Wie weet zal ooit het ooit zo beroemde traject van Bamako naar Dakar weer operationeel worden. Wij zouden meteen een ticket boeken!

Kerst in Dakar Senegal
In de decembermaand kom je overal verkopers tegen die kerstversiering verkopen.

De Medina

De Medina is een levendige handelswijk met traditionele huizen die gewoonlijk rond een binnenplein zijn gebouwd. Op dat binnenplein staat meestal een grote kapok- of baobabboom die voor de nodige schaduw zorgt. Een bezoek geeft een mooi beeld van het heden en verleden van de stad. Het museum Institut Français d’ Afrique Noire (IFAN) aan het Sowetoplein heeft een uitgebreide collectie traditionele en moderne Afrikaanse kunst.

Dakar Senegal
Het onderhoud gaat er net even iets anders aan toe dan hier in Nederland.

Surfen in Dakar

Je zou het misschien niet verwachten, maar bij Dakar vindt je een waar surfers paradijs. Hier komen stromingen vanuit het noorden en zuiden samen wat voor flinke golven zorgt. Er zijn zo’n vijftien verschillende surfspots die voor ieder niveau iets te bieden hebben. Beginners kunnen terecht bij de stranden van Virage en Yoff. De gevorderden kunnen zich uitleven op de golven bij Ouakam en Vivier. Rond de stranden in het noorden van Dakar vind je tal van surf hostels, kampementen en barretjes. 

Ile de Gorée

Net ten westen van Dakar ligt het eilandje Ile de Gorée. Tussen de 15e en 19e eeuw was het één van de grootste centra van de trans-Atlantische slavenhandel. Op het eilandje kom je meer te weten over het duistere verleden van het nu schilderachtige Ile de Gorée. Vanuit de haven van Dakar vaart er verschillende keren per dag een veerboot naar het eiland. 

Ile de Goree Dakar Senegal
Kanon op het voormalig slaven eilandje Ile de Groene dat voor de kust van Dakar ligt.

Vis op het menu

In Dakar vind je de meest bijzondere en lekkere visgerechten, dit komt door de ligging van de stad aan de Atlantische Oceaan. Vanuit veel van de gezellige restaurants heb je een spectaculair uitzicht over de zee. ’s Avond’s geniet je bij één van de vele gezellige cafés en clubs van traditionele Senegalese live muziek.

restaurant Dakar Senegal
Uitzicht vanaf het terras.

Youssou N’Dour

Youssou N’Dour is de bekendste zanger van Senegal. De ‘Nachtegaal van Dakar’, begon op te treden toen hij 12 was. Hij is het best bekend door zijn samenwerking met Peter Gabriel in 1986 en van het duet ‘7 Seconds’ samen met Neneh Cherry.

Youssou N’Dour heeft zijn eigen nachtclub in Dakar. Hij is er natuurlijk niet altijd, maar een bezoekje aan Thiossane is altijd een belevenis. Je vindt de club in de wijk Sicap, rue 10 (te bereiken via Boulevard de la Gueule Tapée).

Veiligheid

Over het algemeen is Dakar een veilige stad en niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld Amsterdam. Wel is het verstandig om na zonsondergang een taxi te nemen en niet alleen door donkere afgelegen staatjes te wandelen. Wij deden dat wel en dat was de eerste en enigste keer dat ik in Afrika een (bijna) beroving heb meegemaakt.

‘Nou ben ik gewoonlijk niet zo van het aandacht trekken, maar in dit geval schakelen we over op het beste wapen voorhanden. Luid geschreeuw ‘Voyeur, voyeur !!!!  They try to rob us!’ Trekst de nodige aandacht en zorgt ervoor dat onze nieuwe vrienden heel snel in een zijstraatje verdwijnen..

Achteraf blijkt dat mijn frans nog vatbaar is voor verbetering. Voyeur bekend zoveel als geliefde. Ik heb dus over straat lopen schreeuwen dat mijn geliefde me probeert te beroven…’

Laat je hierdoor niet afschrikken. In Amsterdam ga je ook niet met je dure camera in de hand zomaar mensen op de foto zetten. Hou waardevolle spullen zo veel mogelijk uit het zicht en gedraag je niet onzeker. Een keer de weg vragen is geen probleem, maar ga niet midden op straat uitgebreid je Lonely Planet gids bestuderen. Voor de meeste van ons zal een bezoek aan Dakar zonder incidenten verlopen en één van de hoogtepunten van je reis naar Senegal worden. 

straat Dakar Senegal

Vanuit Dakar rijden er bussen naar alle grote steden in het land. Ook vaart er eens in de week een veerboot naar Ziguinchor in de Casamance. Vanaf Terminus des Parcelles Assainies vertrekt er elke ochtend een bus naar de hoofdstad Banjul in Gambia. Deze zitten gewoonlijk snel vol, dus reserveren is aan te raden (tel. Dakar Dem Dik: +221 33 827 00 24.)

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.