Maak een Nijlcruise op een Felucca

0
1640
Maak een Nijlcruise op een Felucca

Varend op een felucca maak je een spannende reis over de Nijl door dit oude land. Langs het 200 kilometer lange deel van de Nijl tussen de steden Luxor en Aswan zijn tal van monumenten te vinden uit het verre verleden van Egypte. Een unieke manier om deze te bezoeken is per felucca waarbij je tussendoor onder het witte zeil van de boot kan ontspannen en genieten van de uitzichten op de oevers van de rivier.

Felucca Sails

De meeste van deze zeilboten vertrekken vanuit Aswan, de zuidelijkste stad van het oude Egypte, stroomopwaarts in noordelijke richting. Voortgestuwd door het water van één van de meest iconische rivieren ter wereld vaar je langzaam in de richting van Luxor. Het touristische Mekka van het land. 

Nijlcruise op een Felucca Egypte

Op het eiland Elephantine bij Aswan kan je de Nilometer bezoeken. Deze werd vroeger gebruikt om de jaarlijkse overstromingen van de rivier te meten. Ook zijn er enkele vervallen tempels die je kan bekijken. 

Island of Elephantine

Langs de oevers van de Nijl liggen velden vol suikerriet, mais, bonen en luzerne (een plantensoort die voornamelijk wordt verbouwd voor veevoer). Deze worden onderbroken door verschillende oude tempels die ieder een bezoek waard zijn.

Felucca in the nile

Zo zijn er de gemummificeerde krokodillen bij Kôm Ombo in de tempel die is gebouwd voor de krokodillengod Sobek. Direct ernaast ligt de tempel voor de valkgod Haroeris. Verder stroomafwaarts vind je de bij de stad Idfu de perfect bewaarde zandstenen tempel van Horus. Deze werd in de eerste eeuw voor Christus gebouwd door farao Ptolemeus XIII. Hij was de vader van de beroemde Cleopatra. 

Kom ombo

Bij Isna kom je langs de tempel van Khnum, de Nijlgod met een hoofd als een ram. Het is een prachtige tempel die een beeld geeft van de tempelarchitectuur in de tweede eeuw voor Christus. 

Aan het eind van de trip kan je als hoogtepunt van de reis de vele bekende tempels van Luxor op je gemak bezoeken.

LUXOR

Luxor

Rivier de Nijl

Met een lengte van ongeveer 6700 kilometer is de Nijl de langste rivier van de wereld. De rivier ontspringt als de Blauwe Nijl in Ethiopië bij het Tanameer en als de Witte Nijl bij het Victoriameer op de grens van Tanzania, Kenia en Oeganda. Deze rivieren komen samen bij Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Hierna stroomt de Nijl verder naar het noorden om uiteindelijk uit te monden in de Middellandse Zee. 

Feluccas

De Nijl is en was van groot belang voor Egypte en kon het leven van een Egyptenaar totaal veranderen. Zo zouden er zonder de jaarlijkse overstroming van de rivier zou geen vruchtbaar land zijn om gewassen te verbouwen. Na de bouw van de Aswandam, waardoor het Nassermeer ontstond, overstroomt de rivier niet meer. Sinds die tijd hebben irrigatiesystemen de watervoorziening overgenomen.

Maak de Nijlcruise op een Felucca

Zoals eerder aangegeven vertrekken de meeste vanuit Aswan. De 200 kilometer lange vaartocht duurt 5 tot 6 dagen en je overnacht aan boord of in pensions en hotels op het vaste land. Ook is er de mogelijkheid om op één van de zanderige eilandjes te kamperen onder de schitterende sterrenhemel. Wil je iets meer luxe dan kan je ook voor één van de drijvende hotels kiezen die de rivier bevaren. 

Felucca

Aswan Botanical Garden, Qubbet al-Hawa, West Bank, Aswan, Egypt.

De meeste toeristen die deze tocht maken regelen dat van te voren of bij één van de touroperators in Aswan. De makkelijke en veilige manier. Het is echter ook mogelijk om te onderhandelen met de schippers in de haven van Aswan om een betere prijs te krijgen.  

De beste tijd om een tocht over de Nijl te maken is van november tot en met maart. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.