Duiken in Dahab

0
1511
Duiken Dahab Egypte

Dahab is een badplaats en bekende duikbestemming in Egypte. Je vindt hier een aantal van de meest geliefde duikspots van het land, de Blue Hole, de Canyon en de Islands. Dahab is ook een favoriete plek voor (beginnende) windsurfers.

Dahab ligt in de Golf van Akaba en in de Sinaï-woestijn, op het gelijknamige schiereiland in het noord oosten van Egypte. Het was van oorsprong een Bedoeistische vissersdorp tot het in de jaren 70 werd ontdekt door Israëlische jongeren en later de hippies die hier naartoe kwamen voor een relaxte vakantie. 

Dahab Egypte

Ten westen van Dahab ligt een uitgestrekt palmbos, dat daarna overgaat in de droge Sinaïwoestijn. 

Dahab betekent ‘Goud’ in het Arabisch en de naam doet haar eer aan op met de goudgekleurde stranden die overgaan in de turquoise zee. Het strand is dan ook de belangrijkste trekpleister en er is altijd wel een rustig plekje te vinden om te genieten van de zon. 

Dahab

In Dahab geniet je van wuivende palmbomen, fijn zand en prachtige snorkel- en duikplekken langs de kust. Bij de restaurants pal aan het water sip je van een drankje op grote kussens en aan lage tafels. Vervolgens kies je uit het aquarium zelf je vis uit die je naar jouw wensen kan laten bereiden.

Duiken in Dahab

Direct voor de kust liggen vele kleurrijke en gezonde koraalriffen uitgestrekt over zo’n 30 kilometer langs de kustlijn. De riffen zijn vaak gewoon vanaf de kant en zonder boot te bereiken. Mede hierdoor is Dahab een waar duikparadijs. 

Schildpad in DahabSchildpad in Dahab

De duikstekken ten zuiden van Dahab staan bekend om hun rotsblokken met grote waaierkoralen. De plekken in het noorden hebben een veel grilliger onderwaterlandschap met spannende tunnels en caverns. 

De bekendste duikplek bij Dahab is de Blue Hole. Het is een meer dan 60 meter diepe put in het rif die in open verbinding staat met de zee. De verticale wand is mooi begroeid met allerlei soorten koraal.

Blue Hole Dahab

De Canyon is een andere populaire duiksite ten noorden van Dahab. Dit is een diepe kloof van zo’n 30 meter diep. De Canyon bezoek je voor voor het adembenemende onderwaterlandschap.  

Windsurfen in Dahab

Dahab heeft jaarlijks ongeveer 300 dagen met wind. In de beschutting van de baai heeft de zee langs het strand maar weinig golfslag, wat ideaal is voor beginnende windsurfers. Buiten de beschutting van de baai kunnen de gevorderde windsurfers zich uitleven in de wind die uit de golf van Aquaba waait.

Bezoek het Catarineklooster

Even genoeg in en op het water geweest, dan is een bezoekje aan het Catarineklooster een leuk uitstapje. Het klooster ligt op de Mozesberg waar volgens de overlevering de profeet Mozes de tien geboden ontving. Het St Catharinaklooster staat al zo’n 1500 jaar aan de voet van de berg in het centrum van de Sinaï. Het is één van de oudste kloosters ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Egypte - Sint Catharinaklooster

Klim voor je bezoek aan het klooster, in de koelte van de ochtend, omhoog naar de top van de Sinaïberg (Mozesberg). Het uitzicht over de woestijn vanaf het 2285 meter hoge punt is adembenemend. 

Vanuit Dahab is het met de auto anderhalf uur rijden naar het klooster en de excursie wordt op verschillende plekken in Dahab aangeboden. 

Klim op een kameel

Een andere populaire activiteit is om op woestijnsafari te gaan. Je gaat dan op de rug van een kameel voor een paar uur de Sinaïwoestijn in. Is een paar uur te weinig dan kun je er ook voor kiezen om verder de woestijn in te trekken en er een nacht te blijven slapen onder een onvergetelijke sterrenhemel. In de woestijn liggen verschillende bijzondere rotsformaties, zoals de White Canyon.

Dahab

Je kunt het duiken ook combineren met een kamelentocht. Op deze manier kom je bij bijzondere duikstekken als Ras Abu Galung die per jeep niet te bereiken zijn.

Zijn kamelen niet jouw ding dat kun je ook een 4×4 jeep safari maken of gaan sandboarden vanaf de zandduinen.

Bezoek Dahab

Dahab ligt op iets minder dan 100 kilometer ten noorden van het bekendere Sharm el Sheikh. Sharm heeft een internationale luchthaven die ook gebruikt wordt voor reizigers met de bestemming Dahab (rechtstreekse vlucht met TUI van Eindhoven). Vanaf het vliegveld is het nog twee uur rijden met de bus. Dagelijks rijden er ook bussen van en naar de hoofdstad Caïro, deze doen er ongeveer 9 uur over.

Dahab is een bekende toeristische bestemming en er is dan ook accommodatie voor ieder budget te vinden. Wel is het meer gericht op backpackers dan de grotere hotspots als Hurghada en Sharm el Sheikh.

Dahab

Het is er het hele jaar door zonnig met blauwe luchten en aangename temperaturen. April en oktober zijn de drukste maanden. De winter duurt van eind november tot en met februari, maar ook dan bereiken de temperaturen overdag nog makkelijk de 25 graden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.