De Zambezi rivier

0
2443
De Zambezi rivier Zambia

De Zambezi rivier is één van de legendarische rivieren in Afrika. De rivier ontspringt in het noorden van Zambia en stroomt via Angola terug naar Zambia. Hier vormt het bij de indrukwekkende Victoria watervallen de grens met Zimbabwe. Langs het Karibameer stroomt de rivier Mozambique in waar het uiteindelijk uitmond in de Indische Oceaan. 

Nijlpaard Zambezi Zambia

David Livingstone

De Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone was de eerste westerling die de Zambezi rivier afvoer. Op 17 november 1855 kwam hij aan bij de Victoria watervallen. Hij scheef in zijn dagboek “The whole scene was extremely beautiful; the banks and islands dotted over the river are adorned with sylvan vegetation of great variety of color and form…no one can imagine the beauty of the view from any thing witnessed in England. It had never been seen before by European eyes; but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight.” Ter ere van de koningin van Engeland vernoemde hij de watervallen naar zijn koningin Victoria. 

Victoria Falls P1190020

Sinds die tijd is er nog maar weinig veranderd. Hedendaagse reizigers kunnen per kano de rivier ontdekken en op een afstand van slechts enkele meters in ontmoeting komen met olifanten en krokodillen. Nijlpaarden dobberen lui in het water met achterwerken die glimmen in de zon en op de oevers grazen zebra’s. 

Het meest interessante stuk van de Zambezi kronkelt zich een weg door het landschap tussen de nationale parken Mana Pools in Zimbabwe en het Lower Zambezi National Park. Varend over de rivier zie je bavianen, impala’s, en met een beetje geluk leeuwen, olifanten en jachtluipaarden. De doorgewinterde reisgidsen zullen er altijd voor zorgen dat je veilig verder kan varen. Ze zijn meester in het verjagen van nijlpaarden en krokodillen die de vaarroute blokkeren. Door met hun peddels op de zijkant van de boot te slaan of indien nodig de boot naar een ondiep gedeelte van de rivier te navigeren. 

Zambezi

Legendarische zonsondergang

Hier rest je maar één ding en dat is genieten vanuit de boot van de enorme open vlaktes en graslanden met de wilde dieren voordat je ’s avonds getuige bent van een legendarische zonsondergang waar de zon in het water van de rivier uitdooft. Tijdens de lunch kun je even een middagdutje doen in de schaduw onder de bomen. Of probeer een Tigerfish aan de haak te slaan. Deze agressieve vis met grote tanden staat hoog op het lijstje bij veel sportvissers. 

Lake Kariba, Zambia - Fishing for Tigerfish With Santa - v11

Elephant drinking at the Zambezi

Zambezi cruise

Vaar over de Zambezi rivier

De zomermaanden van december tot en met april is de beste tijd om een tocht over de Zambezi rivier te maken. Door de droogte trekt het grote wild naar de rivier om te drinken. Ook is het de tijd dat de meeste vogelsoorten hier rondfladderen. Het zijn wel de warmste maanden, maar het water van de rivier biedt verkoeling (hoewel zwemmen niet altijd aan te raden is). Van mei tot augustus is het koeler, maar is het wild moeilijker te zien. Heb je op andere reizen al genoeg dieren gezien, dan is dit wel een prachtige tijd om de Zambezi te bevaren. 

Zambezi River .. 5

Meerdaagse bootsafari’s vertrekken stroomafwaarts vanuit Kariba en duren meestal 3 tot 10 dagen. Je kan kiezen uit een tocht waar je zelf je tent opzet bij aankomst op de kampeerplek of je laat alles regelen en komt aan in een opgezet kamp met ‘alle luxe’. Het zal je niet verbazen dat het prijskaartje bij de laatste optie een stukje hoger ligt. 

Lower Zambezi, Zambia

Knife Edge Bridge, Victoria Falls, Zambia

In Livingstonia bij de Victoria watervallen worden ook bootsafari’s aangeboden en de avonturiers kunnen hier raften op de verschillende stroomversnellingen. 

"I'll just go and get my paddle"

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.