Majete, een park dat uit de as is opgerezen

0
1668
Majete Malawi

Majete is een natuurreservaat met een bijzonder verhaal. Het reservaat ligt in het zuidwesten van Malawi. In slechts 15 jaar is Majete veranderd van een leeg bos met enkel een paar antilopen, naar een toevluchtsoord voor Afrika’s meest iconische dieren. 

Tientallen jaren van wetteloosheid en stroperij hebben het wild in het reservaat in de jaren negentig volledig uitgeroeid. Dit veranderde allemaal in 2003, toen African Parks het beheer overnam en Majete nieuw leven in blies. Vanaf dat moment werd er begonnen met het herintroduceren van verschillende diersoorten. Inmiddels gaat het zo goed met het natuurpark dat het teveel aan wilde dieren wordt verplaatst om andere parken en privé-reservaten in het land te bevolken.

Zwarte neushoorns en jachtluipaarden

Zo werden in 2003 de zwarte neushoorns terug gebracht naar het reservaat. In 2006 volgden de olifanten en in 2012 kwamen de leeuwen terug, evenals een groot aantal andere diersoorten. Majete werd daarmee de enige Big Five bestemming van Malawi. Het park floreert nu met meer dan 12.200 wilde dieren binnen de grenzen van het reservaat.

In juli 2019 zijn als laatste ook weer jachtluipaarden geherintroduceerd in het park. Hun komst is het resultaat van de inspanningen van African Parks om het voortbestaan van het jachtluipaard op het continent veilig te stellen. Het markeert tevens een nieuwe mijlpaal in het herstel van de roofdierpopulatie van Malawi. 

Veilig voor stroperij

Dankzij het scherpe toezicht van de park rangers heeft Majete een trackrecord van nul stroperij wat betreft de neushoorns en olifanten in het park. 

Elephant at Majete wildlife reserve

Majete is dan ook een verhaal over een park dat uit de as is opgerezen. Het park vormt het levende bewijs van hoe een gebied dat als een lege woestenij werd beschouwd, nieuw leven kan worden ingeblazen en kan dienen als een levensbron voor zowel de dieren in het wild als de mensen.

De lokale economie heeft een boost gekregen sinds de vorming van het park. Zo biedt het toerisme economische kansen voor de lokale bevolking en is er veel infrastructuur aangelegd, waaronder scholen, klinieken en veilige wegen. 

Zo werd er ook een ultramodern onderzoeks- en preventiecentrum voor malaria gebouwd met het doel om malaria te verminderen in de omliggende gemeenschappen.

Dat het park nog niet heel veel bekendheid geniet blijkt wel uit de bezoekcijfers. Zo kwamen er het afgelopen jaar zo’n 10.000 bezoekers naar Majete, waarvan ongeveer de helft uit Malawi zelf kwam. Het park staat dan ook bekend als educatiecentrum voor de lokale bevolking.

Hippo @ Majete Wildlife

Bezoek Majete

Het reservaat is dagelijks geopend van 6.00 tot 18.00 uur. Bij de ingang is een informatiecentrum en een klein museum. Er is ook een restaurant met uitzicht over een waterput waar altijd wel wat wilde dieren komen drinken. 

Op de camping zijn er naast de gebruikelijke faciliteiten ook een aantal braai plekken waar dagjesmensen kunnen picknicken. Naast de camping vind je er ook de luxe Mkulumadzi safari Lodge.

Majete Sunrise 1

Majete is makkelijk bereikbaar vanuit Blantyre. Neem vanuit Blantyre de weg naar Chikhwawa en volg de borden naar Majete Wildlife Reserve. In Chikhwawa ga je bij de T splitsing rechtsaf en volg je de onverharde weg nog ongeveer 20 kilometer naar de ingang van het park. Een 4×4 is in het regenseizoen geen overbodige luxe, maar de rest van het jaar kan je ook met een gewone auto naar Majete komen. Heb je de beschikking over een ruim budget dan beschikt het park ook over een landingsbaan. Vanuit Blantyre of Lilongwe is het mogelijk om een vliegtuigje te charteren.

Gamedrives, boottochten over de Shire rivier en begeleide wandelingen worden in het park aangeboden. 

Mkulumadzi Lodge - Majete National Park

De twee hoofdwegen van het reservaat zijn Mkulumadzi Rd, deze loopt parallel aan de Shire Rivier. De tweede, Namitsempha Rd gaat vanaf de ingang in westelijke richting. In het begin van de Mkulumadzi Rd kom je langs de Kapichira-watervallen. Verderop kom je langs de Mvuu Hide waar je gewoonlijk nijlpaarden kan spotten. 

Mkulumadzi Lodge, Majete Wildlife Reserve, Malawi

Zie voor meer informatie & prijzen de website van African Parks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.