Matusadona National Park

0
1881
Matusadona Zimbabwe

Het nationale park Matusadona is één van de natuurschatten van de Zambezi vallei. Dit afgelegen en ruige park wordt geflankeerd door het Kariba-meer in het noorden en twee rivieren. In het westen de Ume en in het oosten de Sanyati. 

Het weelderige landschap, bestaande uit golvende heuvels die snel afdalen naar abrupt vlakke graslanden, heeft een grote diversiteit aan savanne- en bossoorten. Het vormt een belangrijk habitat voor een verscheidenheid aan zoogdieren, waaronder leeuwen, buffels, olifanten, waterbokken en impala’s. Een ander aantrekkelijk kenmerk is het gevarieerde vogelleven met meer dan 240 soorten die in het park worden geregistreerd.

Het park dankt de naam aan de glooiende Matuzvi Adonha heuvels die deel uitmaken van het waterrijke landschap. De naam komt van de Tonga bevolking die hier in de vallei woonden voordat de dam werd gebouwd waardoor Lake Kariba ontstond.

Loxodonta africana

Het gebied rond de oevers van het Kariba meer bestaat een kilometers breed, iconisch verdronken bos, met vele dode bomen die uit het water omhoog steken. In de hoger gelegen gebieden groeien reusachtige oude baobab bomen. Deze wildernis vormt een unieke locatie voor spectaculaire boot- en wandelsafari’s.

Lago Kariba y Parque Nacional Matusadona

Roerig verleden

Het park was eens een populaire toeristische bestemming met de grootste populatie leeuwen, enorme kuddes olifanten en vele zwarte neushoorns. Door de jaren heen namen de financiële middelen echter langzaam af was een slecht effect had op het beheer van het park. Het beperkte wegennet en mankracht resulteerde in hele gebieden die volledig onbewaakt achter bleven. 

Het resultaat was ongebreidelde stroperij die de zwarte neushoorn populatie vrijwel elimineerde en de olifantenpopulatie ernstig verminderde.

Hoewel het dierenleven in Matusadona ernstig heeft geleden is de flora grotendeels intact gebleven en dat biedt een uitzonderlijke gelegenheid voor herstel van dit park.

Rooskleurige toekomst

African Parks heeft in november 2019 het beheer van Matusadona overgenomen van Zimparks. Gezien hun inzet en resultaten bij verschillende andere parken door heel Afrika, biedt dit een rooskleurig vooruitzicht voor de toekomst en het toerisme in dit nationale park.

Lake Kariba

“We zijn er trots op voor het eerst samen te werken met de regering van Zimbabwe om het potentieel van een van de meest uitzonderlijke nationale parken te ontwikkelen.” Aldus Peter Fearnhead, CEO van African Parks. “Zimbabwe heeft een sterke geschiedenis van uitstekend natuurbehoud en onze gedeelde ambitie is ervoor te zorgen dat Matusadona nieuw leven wordt ingeblazen als een van de toonaangevende beschermde gebieden van Zuid-Afrika.”

Zo heeft Matusadona weer het potentieel om opnieuw het belangrijkste reservaat voor olifanten- en zwarte neushoorns van Zimbabwe te worden.

Bezoek het nationale park Matusadona

De gebruikelijke route naar het park loopt via Karoi. Na 8 kilometer ten noorden van Karoi op de Harare-Chirundu Road, sla je linksaf en rij je door Hurungwe. Zo’n 100 kilometer verder steek je de Sanyati rivier over. Je blijft nog 62 kilometer op de Binga Road en slaat dan rechtsaf naar Tashinga. Hier vind je het hoofdkwartier van het park. Het laatste stuk weg is met name in het regenseizoen niet begaanbaar zonder een 4×4. In die periode zijn ook de wegen in het park niet begaanbaar en dus afgesloten.

Kom je vanuit de richting van Victoria Falls, dan reis je via Binga. Matusadona is ook per boot bereikbaar vanuit Bumi Hills en het dorpje Kariba. Bij Tashinga Camp is een landingsbaan voor kleine vliegtuigjes.

In het park zijn verschillende campings en lodges. Vooral wandel safari’s en boottochtjes zijn populair en worden overal aangeboden. In het park zijn maar twee wegen. Als deze begaanbaar zijn, kan het park ook worden verkent met een 4×4 safari auto.

Het weer is gedurende het hele jaar aangenaam, maar in de zomermaanden (van december tot eind februari) valt de meeste regen en zijn delen van het park vaak onbegaanbaar. Van maart tot begin augustus kan je aangename dagtemperaturen verwachten van 22ºC tot 26ºC. Daarna wordt het snel warmer met temperaturen van wel over de 40 graden in de zomer (onze winter). 

Zie voor meer informatie de website van African Parks & Zimparks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.