Nationaal park Liwonde

0
2294
Liwonde national park Malawi

Hoewel Liwonde slechts 585 vierkante kilometer groot is, is het het populairste wildpark van Malawi. In het park leeft een groot aantal olifanten en de rivier trekt talloze nijlpaarden en krokodillen aan. Leeuwen en cheetah’s zijn onlangs opnieuw geïntroduceerd in Liwonde met de hulp van African Parks. Deze hebben in 2015 het management van het park overgenomen met het doel om Liwonde tot een eersteklas safari locatie te maken. 

Liwonde Malawi Olifant

Nijlpaard Liwonde Malawi

In de Mopane bossen leven verschillende antilopen soorten zoals, roan, hartebeest, duiker en kudu. Ook luipaarden, hyena’s en zwarte neushoorns worden af en toe gespot. Voor de vogelaars zijn de soorten hier uitzonderlijk gevarieerd. De rivier trekt visarenden en weversvogels bouwen hun nesten in de bomen. Tijdens de schemering heb je goede kans om de Pels visuil te zien langs de rand van de rivier. Enthousiaste vogelaars tellen hier in een paar dagen vaak honderden soorten vogels.

zeearend Liwonde Malawi

De beste manier om Liwonde te beleven is om in de vroege ochtend of namiddag een boottocht te maken over de Shire rivier. Palmbomen weerspiegelen in het wateroppervlak terwijl er grote zwermen watervogels overvliegen. Aan de waterkant en op de uiterwaarden laten water bucks, sable antilopen en olifanten zich regelmatig zien en krokodillen en nijlpaarden zijn gegarandeerd.

Bezoek Liwonde national park

Accommodatie in het wildpark is eersteklas. Mvuu Lodge en Kuthengo Camp bieden beide luxe ervaringen aan de rand van de Shire River. Het vlakbij gelegen Mvuu Camp is wat vriendelijker voor het budget. Ze  verhuren hier chalets en je kan er met een eigen tent kamperen.  

Heb je eigen vervoer (4×4) dan kan je het uitgebreide netwerk van wegen zelf verkennen, maar ook worden er de bekende gamedrive aangeboden. 

Mvuu Camp Liwonde Malawi
Mvuu Camp gezien vanaf de Shire rivier.

De hoofdingang van het nationale park vind je zes kilometer ten noord-oosten van het dorpje Liwonde en is duidelijk aangegeven met borden. Vanaf hier is het nog 28 kilometer naar de accomodaties in het park. In het regenseizoen kan de weg slecht of zelf niet begaanbaar zijn. 

Een andere mogelijkheid om het wildpark te bezoeken is via het dorpje Ulongwe. Dat ligt tussen het dorp Liwonde en Mangochi. Rij vanaf het dorp richting de rivier waar je de andere ingang naar het park met een bewaakte parkeerplaats vindt. Hiervandaan steek je de rivier over met een bootje dat je naar Mvuu Camp of één van de lodges vaart.

Heb je geen eigen vervoer neem dan een bus tussen de dorpjes Liwonde en Mangochi. Als je uitstapt bij Ulongwe staan er gewoonlijker aantal fietstaxi’s klaar om je naar de boot over de rivier te brengen.

Liwonde national park fietstaxi Malawi
Met de fietstaxi naar de ingang van het park.

Heb je geen eigen vervoer maar wel veel geld dan is het ook mogelijk om vanaf Lilongwe naar het vliegveld in het park te vliegen. Of regel een transfer per boot vanaf de Kudya Discovery Lodge in het dorp Liwonde. 

Beste reistijd Liwonde

De beste tijd om het Liwonde National Park te bezoeken is in het droge seizoen van juni t/m half november. Tussen december en maart zijn de wegen in het park voor een deel ondergelopen of slecht begaanbaar door de regen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.