Majete verbreekt toerismerecord

0
218
Majete Malawi

Malawi – Met een overeenkomst die in 2003 werd ondertekend met het Malawische Departement Nationale Parken en Wildreservaten (DNPW), is Majete Wildlife Reserve het langstlopende mandaat van African Parks. Negentien jaar geleden was Majete een leeg bos zonder wildlife, zonder enig voordeel voor de bevolking van Malawi. Maar door de managementovereenkomst met DNPW werd een gezamenlijke visie geïnitieerd om het reservaat te transformeren. Vandaag de dag is Majete een levend voorbeeld van hoe goed beheer en betrokkenheid van de gemeenschap een landschap kunnen veranderen in een wederzijds voordelige omgeving voor zowel mens als wildlife. 

Na de herintroductie van 17 nieuwe diersoorten, waaronder neushoorns, olifanten, luipaarden, buffels, cheeta’s, giraffen en wilde honden, is Majete een bloeiend toevluchtsoord voor wildlife geworden. Dit jaar hebben wilde honden en giraffen beide de eerste generatie nakomelingen voortgebracht, wat het opmerkelijke succes van hun herintroductie laat zien. Vandaag de dag is Majete een van de belangrijkste wildernis bestemmingen van Malawi. Ondanks zware schade door Cycloon Ana heeft het reservaat zijn hoogste toeristische inkomsten ooit gegenereerd. Meer dan 165 vaste medewerkers zijn in dienst en door de gemeenschap beheerde initiatieven, zoals Honey with Heart en een viskwekerij project, komen elk jaar ten goede aan honderden gemeenschapsleden. Majete is een schitterend voorbeeld van veerkracht opbouwen en een bewijs van hoe een goed beheerd beschermd gebied op lange termijn duurzaamheid kan bereiken.

Biodiversiteitsbehoud

2022 was een mijlpaaljaar, waarin de eerste generatie individuen geboren werd in Majete van heringevoerde diersoorten, waaronder negen wilde hondenpups, waarvan er acht overleefden; vijf giraffenkalfjes, waarvan er drie overleefden. Na aanpassingsproblemen aan de omstandigheden in Majete hebben de cheeta’s het goed gedaan, met vier welpen geboren in 2021 die hun eerste jaar hebben overleefd, en vijf nieuwe welpen geboren dit jaar. Met behulp van identificatietechnieken werden de 52 leeuwen geteld, waarvan er dit jaar 18 welpen zijn geboren. Drieënvijftig zebra’s, achtenveertig kudu’s, twintig elanden en negentien Lichtensteinse hartebeesten werden gevangen om andere parken in Malawi aan te vullen. 

De tweejaarlijkse luchttelling telde meer dan 12.000 dieren, een toename sinds 2020, ondanks de droogte in 2021 die invloed had op sommige soorten. Er werd een uitgebreide boomtelling uitgevoerd in het hele reservaat om de koolstofopslag in Majete te verifiëren, als onderdeel van plannen om natuurlijke financieringsoplossingen te gebruiken ter ondersteuning van het park en de lokale gemeenschappen.

Gemeenschapsontwikkeling

Het eerste kwartaal van het jaar werd besteed aan het helpen van gemeenschappen in de nasleep van Cycloon Ana. Dit omvatte het herbouwen van huizen en infrastructuur, het heropbouwen van viskwekerijen en het verstrekken van voedsel en andere benodigdheden aan huishoudens. Als reactie op de droogte van 2021 werd de capaciteit van irrigatiesystemen en viskwekerijen verbeterd door het installeren van nieuwe zonnepanelen, pompen en watertanks. Er werden vijf nieuwe waterputten geboord, die drinkwater leveren, wat van cruciaal belang is op een moment dat Malawi te kampen heeft met ernstige cholera-uitbraken. Het Honey with Heart-project produceerde 2,9 ton honing, met een omzet van US$9.113. Het jaar stond in het teken van het verhogen van de honingopbrengst en -kwaliteit, en het uitbreiden van het project naar andere districten rond Majete. Het initiatief Reading Around the Reserve heeft 6.400 boeken verspreid naar basisscholen rond Majete.

Parkbeheer en infrastructuurontwikkeling

Na Cycloon Ana en drie andere tropische stormen begin dit jaar vonden uitgebreide reparaties plaats, waarbij 300 km beschadigde wegen werden geëgaliseerd en 35 km van de 144 kilometer lange omheining werd gerepareerd en versterkt. Medewerkers huisvesting werd verbeterd en er werden twee nieuwe huizen gebouwd. De educatieve kampeerplaats werd gerenoveerd om een ​​ruimte te bieden voor schoolgroepen. Er werd een honingverwerkingsfaciliteit gebouwd en gecertificeerd door het Malawi Bureau of Standards, een vereiste voor de verkoop van honing. Een nieuw afvalscheiding systeem werd geïmplementeerd bij het hoofdkwartier van het personeel om recycling te verbeteren. In het zuiden werden twee waterputten geboord en voorzien van zonnepanelen om de beschikbaarheid van water tijdens het droge seizoen voor wildlife te verbeteren en om olifanten door het reservaat te verspreiden, waardoor de druk op gebieden dicht bij bestaande waterbronnen wordt verminderd.

Toerisme

Het vorige record voor toerisme-inkomsten uit 2018 werd verbroken met een stijging van meer dan 10%. Het voormalige huis van de toerismemanager werd omgebouwd, waardoor de bezettingsgraad bij Thawale werd verhoogd tot 20 bedden. 

Doelstellingen voor 2023

  • Voorzie olifanten van GPS-halsbanden om inzicht te krijgen in hun gebruik van het landschap.
  • Upgrade de entreevoorzieningen om een dagbezoekerscentrum op te nemen.
  • Breid het Honey with Heart-project uit om de oogst te verhogen naar 5.000 kg.
  • Ga door met de upgrade van de faciliteiten voor milieueducatie.
  • Genereer inkomsten uit koolstoffinanciering.

28-06-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.