Nkhotakota Wildlife Reserve blijft groeien

0
194
Nkhotakota Wildlife Reserve Malawi

Malawi – Met een oppervlakte van 1.794 km2 is het Nkhotakota Wildlife Reserve het oudste en grootste reservaat van Malawi – een dichtbebost gebied doorsneden door drie grote rivieren die naar het Malawimeer leiden. Echter, tegen 2014 had jarenlange ivoorstroperij de olifantenpopulatie teruggebracht tot slechts 100 dieren, en wat ooit een toevluchtsoord was voor wildlife was veranderd in een leeg bos. Om een nieuwe visie te verwezenlijken om van Nkhotakota een toevluchtsoord voor wildlife en een troef voor de bevolking van Malawi te maken, nodigde de Malawische regering African Parks in 2015 uit om een langetermijnovereenkomst te ondertekenen voor het beheer van het reservaat en om de afdeling Nationale Parken en Wildlife (DNPW) te ondersteunen.

Sindsdien heeft het reservaat een aantal historische herintroducties geïnitieerd. In 2016 en 2017 werden in een van ’s werelds grootste initiatieven voor het herstel van wildlife 500 olifanten en 2.000 andere dieren geïntroduceerd in Nkhotakota. En in 2022 werden meer dan 800 dieren van negen soorten geïntroduceerd, in een baanbrekende stap om de populaties wildlife in het reservaat nieuw leven in te blazen. Deze twee significante herintroducties van wildlife hebben de hoop opgefrist, niet alleen voor het toerisme, maar ook voor de integriteit van het reservaat als een belangrijk leefgebied voor wildlife.

Biodiversiteitsbehoud

In totaal werden 813 dieren succesvol vrijgelaten in het reservaat vanuit Liwonde: voor het eerst in de geschiedenis van African Parks werden 15 nijlpaarden herlokeerd (helaas stierven er drie tijdens het proces), samen met 20 elanden, 26 koedoes, 29 zebra’s, 217 impala’s, 75 wrattenzwijnen, 107 sabelantilopen, 99 buffels en 230 waterbokken. In oktober werden voor het eerst twee luipaardwelpen waargenomen. Tien olifanten kregen een halsband, waarmee het totaal op 26 komt die gevolgd worden op het EarthRanger-systeem. Een vogeltelling bracht het totale aantal soorten in het reservaat op 324. Een specialist van de Malawi University of Science & Technology voerde veldwerk uit met studenten op het gebied van entomologie, botanie en waterkwaliteit van het Bua-riviersysteem, wat belangrijke gegevens opleverde voor het parkbeheer.

Gemeenschapsontwikkeling

In totaal werden er 169 gemeenschapsbijeenkomsten gehouden met de focus op handhaving van de wet, juist gebruik van hulpbronnen en oogsten. De Nkhotakota Wildlife Reserve Association hield haar Algemene Ledenvergadering, waar belangrijke kwesties aan de orde kwamen, waaronder de noodzaak om het onomheinde gedeelte ten noorden van het reservaat te sluiten, olifanten die in gemeenschapsgebieden terechtkomen, en de aanwezigheid van de tseetseevlieg die het vee aantast. Beurzen werden toegekend aan 206 studenten en acht vrijwillige docenten kregen ondersteuning. Meer dan 9.000 leden van de gemeenschap waren betrokken bij ondernemingsinitiatieven, waaronder 525 imkers en vier groepen die getraind werden in de verwerking van gedroogde mango. Gemeenschappen en scholen hebben meer dan 84.000 fruit- en inheemse boomzaailingen geplant. De Sasani gemeenschapskliniek werd overgedragen aan de Nkhotakota District Council, waardoor 15 dorpen en meer dan 1.910 huishoudens essentiële gezondheidszorgdiensten kregen. Er werd een klaslokaal gebouwd voor 160 studenten, er werden zes waterputten geboord, meer dan 50 kilometer gemeenschapswegen werden geëgaliseerd, het rioleringssysteem van het Nkhotakota District Hospital werd gerenoveerd, en er werd een visvijver aangelegd in het gebied van Mpamantha om de visvangst te verbeteren. Paddestoelen, bamboe, palmbladeren, dakgras en medicinale kruiden werden duurzaam geoogst uit het reservaat, ten goede komend aan 5.399 mensen. In totaal werd er US$172.998 besteed aan gemeenschapsontwikkeling en US$32.957 gegenereerd uit gemeenschapsprojecten. De gemeenschaps- en handhavingsprogramma’s voor natuurbehoud van Nkhotakota werden op televisie uitgezonden door de Malawi Broadcasting Corporation, om milieubewustzijn te bevorderen.

Parkbeheer en Infrastructuurontwikkeling

Er werden een jeugdherberg met 32-bedden in tenten, twee chalets in Livezi Bush Camp, huisvesting voor senior medewerkers en twee duplexen in Likoa rangerkamp gebouwd. Een nieuwe Caterpillar 140 motorgrader zorgde ervoor dat meer dan 110 km aan wegen geëgaliseerd kon worden, inclusief een nieuwe 34 km lange beheerweg die Chipala en Kaludwe rangerbases met elkaar verbindt, om de inzet van rangers te verkorten en mobiliteit ten noorden van het reservaat te vergemakkelijken. Andere bouwwerkzaamheden omvatten grote renovaties en omheining van de Nkhotakota herenhuizen; het oprichten van 35 km ‘Keniaanse’ (olifantbestendige) afrastering om het conflict tussen mens en olifant verder te verminderen; en reparatiewerkzaamheden aan de zuidwestelijke grens van het reservaat.

Toerisme

Nkhotakota ontving 2.619 bezoekers – 2.052 lokale, 379 internationale en 188 inwoners. Het bruto-inkomen dat gegenereerd werd uit entreegelden en andere toeristische activiteiten bedroeg US$15.375, wat een stijging van 100% betekent ten opzichte van de inkomsten van 2021.

Doelstellingen voor 2023

  • Verhoog de toerisme-inkomsten met 250% door de toevoeging van het Livezi-kamp.
  • Bouw en maak de controlekamer operationeel.
  • Beheer de Bua-rivier om ervoor te zorgen dat de mpasa-vismigratie stroomopwaarts plaatsvindt.
  • Oogst vijf ton honing en zorg voor een markt voor alle voorraden.
  • Verminder illegale activiteiten in het park met 80%.

28-06-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.