Mangetti National Park

0
1480
Mangetti National Park Namibie

Het nationale park Mangetti in Namibië is één van de nieuwe generatie natuurreservaten en nationale parken die tot doel hebben de armoede op het platteland te verminderen door ontwikkeling van het toerisme, gezamenlijk natuur beheer en het delen van inkomsten met lokale plattelandsgemeenschappen. Het is één van de nieuwste nationale parken van Namibië en heeft het potentieel om dé ​​nieuwe toeristische bestemming in het noordoosten van het land te worden. 

Opvallend natuurlijk kenmerk van het 420 vierkante kilometer grote park zijn de oude zandduinen. Verder bestaat de vegetatie voornamelijk uit savannes en Kalahari bos. 

Mangetti werd in 2008 al uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied, maar het park is pas sinds 10 oktober 2014 geopend voor bezoekers. Destijds werd het park officieel geopend door de minister van Milieu en Toerisme, Uahekua Herunga. Al sinds 1973 is het gebied omheind en deed het dienst als wildreservaat voor het fokken van zeldzame en bedreigde diersoorten zoals de zwarte en witte neushoorn.

Op safari in Mangetti

Naast neushoorns bestaat het wild uit gnoes, elanden, oryx, sabelantilopen, wilde honden, luipaarden en hyena’s. Ook zijn er inmiddels impala’s, gemsbokken, kudu, giraffen en zebra’s overgebracht vanuit het nationale park Etosha. Olifanten zijn er ook, maar die worden nog niet heel vaak gezien. De dichte vegetatie die de meeste delen van het Mangetti National Park beslaat, maakt het soms lastig om het wild te spotten en daarom heb je buiten de dorre droge maanden een goede gids nodig die weet hoe je de dieren kan vinden. In de droogste tijd begeeft het meeste wild zich rond de verschillenden waterbronnen, wat de zoektocht een stuk makkelijker maakt. 

De dichte vegetatie die je in delen van Mangetti te vinden is trekt een serie bijzondere vogelsoorten aan. Zo heb je de kans om onder andere de savannearend, gestreepte ijsvogels, de oorgier, bateleur en de Meyers papegaai to spotten. 

Bezoek Mangetti National Park

Mangetti ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de stad Rundu (een uur rijden) en 150 kilometer ten noorden van Grootfontein. Het park is alleen bereikbaar met eigen vervoer. Het is ook mogelijk om (begeleide) wandelsafari’s te maken. 

Hoewel Mangetti bij lange na (nog) geen Etosha is, is het zeker wel een bezoek waard. reizigers zijn nog niet bekend met het park dat tevens ver weg ligt van de bekende routes die worden aangedaan door de aanbieders van groepsreizen door dit deel van Afrika. 

Mangetti is ook goed te combineren met de Zandduinen in het westen van Kavango. De duinen werden miljoenen jaren geleden gevormd met het zand uit de Namib woestijn. Ze zijn nu deels bedekt met struiken en bomen. De duinen zijn een goede habitat voor veel wilde dieren en dan met name voor verschillende antilopesoorten. 

Grootfontein

Ook in de buurt is de Hoba Meteoriet in Grootfontein. Deze viel in 1920 uit de lucht en bevat meer ijzer dan enig ander object op aarde. Ook in Grootfontein vind je het Das Alte Fort museum. Das Alte Fort werd in 1896 gebouwd door Duitse kolonisten en als kazerne gebruikt. Vanaf de heuvel was het makkelijker om vijandige troepen te zien aankomen. Het museum werd officieel geopend in 1983. Je ziet er veel historische voorwerpen die werden gebruikt door de Duitsers en anderen die de geschiedenis van Grootfontein als stad en de mensen die er wonen laten zien.

Mangetti is momenteel alleen overdag geopend voor bezoekers. In het park mag je niet overnachten en ook bij de ingang zijn er geen accommodatie mogelijkheden. Ben je volledig zelfvoorzienend dan kun je er eventueel wel je tent opzetten. In Grootfontein zijn verschillende hotels en campsites. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.