Mantenga Cultural Village

2
5713
Mantenga Cultural Village Eswatini

Mantenga Cultural Village is een openluchtmuseum dat is opgericht om zowel lokale bewoners als toeristen bekend te maken met de traditionele Swazicultuur. De 16 hutten in de vorm van een bijenkorf zijn gemaakt van natuurlijke materialen als palen, riet, gras, zand en koeien mest. 

Dit samen met de loslopende geiten en de Swazi’s in hun traditionele kledingstijl doen je denken dat je tientallen jaren terug in de tijd bent beland. Elke hut en plaats binnen het dorp heeft zijn eigen functie en er is een kraal waar dieren veilig de nacht kunnen doorbrengen.

Mantenga Cultural Village Eswatini

Yebo Nkosi

Bij aankomst wordt je hartelijk welkom geheten met een gemeend ‘Yebo Nkosi’, wat de Swazi manier is om familieleden te begroeten. Met een gids verken je vervolgens het dorpje en ervaar je hoe de lokale bevolking hier rond het jaar 1850 leefde. Ook kan hij je veel vertellen over hoe de tradities uit het verleden nog steeds voortleven in de hedendaagse cultuur van Eswatini (voorheen Swaziland). In het dorpje groeien verschillende medicinale planten die nog steeds gebruikt worden in de lokale geneeskunst.

Twee keer per dag (11.15 & 15.15) is er een opvoering van de traditionele sibhacadans. Waarbij de mannen en vrouwen hun benen hoog de lucht in gooien er er op grote trommels wordt gespeeld. 

Ligugu Lemaswati

Koning Mswati III heeft het dorp bij de opening een extra naam gegeven. Hij doopte het ‘Ligugu Lemaswati’, wat de trots van de Swazi mensen betekend. 

Mantenga Falls

Op loopafstand van het dorpje vind je de Mantenga Falls. Een mooie waterval waarbij het water vanuit prachtige groene bossen naar beneden dendert. Het grootste volume water van Eswatini stort hier vanuit de Lusushwana rivier naar beneden.

Mantenga Falls waterval Eswatini

Het gebied rondom de waterval is een geliefde plek voor de de zeldzame Heremietibis (kaalkopibis). Met een beetje geluk lukt het je deze bij je bezoek te spotten. Een mooie afsluiting van je bezoek aan Mantenga Cultural Village. 

Bezoek het Mantenga Cultural Village

Mantenga Cultural Village ligt in de Ezulwini vallei ongeveer 25 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mbabane. Het dorp in Lobamba is iedere dag te bezoeken tussen 8.00 en 17.00 uur. 

De toegang is 100 Zuid-Afrikaanse Rand of 100 Swazische Lilangeni. Dit is inclusief de gids en dansvoorstelling. 

Mantenga Cultural Village

Foto’s & film: Maarten van de Biezen

2 REACTIES

 1. Marie-Ann De Bruyn

  Beste, we zouden graag met twee personen het dorp willen verkennen op 20 maart, we verblijven in Milwane wildlive sanctuary.
  Moeten wij een boeking op voorhand maken om het dansoptreden te zien? En waar kunnen wij dit boeken?
  Of is een boeking op voorhand niet nodig?
  Groetjes uit België,
  Ann en Herwig Joosten, De Bruyn

 2. De dansoptredens zijn er elke dag, boeking op voorhand is niet nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.