Thionck Essyl

0
2736
Thionk Essyl Casamance Senegal
De Danseressen van Thionk Essyl.

Ik bezoek Thionck Essyl voor het eerst in 2010 en nu negen jaar later in 2019 lijkt er nog maar weinig veranderd te zijn. Thionck Essyl is een stad in Basse-Casamance, de regio in het westen van de Casamance provincie. Het ligt 65 kilometer ten noord-westen van de provincie hoofdstad Ziguinchor en heeft ongeveer 10.000 inwoners. 

Thionk Essyl Casamance Senegal

Toch is stad een groot woord voor Thionck Essyl. Met de uitbundige vegetatie en de uitgespreide ligging heb je geen enkel moment het idee dat je in een stad rondloopt. Een ‘groot dorp’ beschrijft Thionck Essyl dan ook beter. 

Thionk Essyl Casamance Senegal
De hoofdweg door Thionk Essyl.

De hoofdweg slingert zich zo’n 2,5 kilometer door het centrum en langs de weg vind je verschillende winkeltjes, barretjes en restaurants. Toeristen zijn hier een zeldzaamheid. Er zijn geen echte bezienswaardigheden en Thionck Essyl ligt ver van de meer bekende routes door dit deel van Afrika. Daarom is een bezoek aan de stad extra bijzonder. In de bar raak je aan de praat met de locals en tijdens een zwerftocht door de straten wordt je verschillende keren uitgenodigd voor de lunch of voor de thee. Een bezoek geeft je een uniek beeld in het gewone leven van de mensen dit deel van Senegal dat ver weg lijkt te zijn van de rest van de wereld.

Thionk Essyl Casamance Senegal

Overnachten in Thionck Essyl

Op dit moment is er slechts één kampement waar je kan overnachten. Kampement Abeukoum biedt simpele maar voor de prijs prima kamers aan. Er is geen elektra, maar accu’s die overdag in de zon worden opgeladen zorgen ’s avonds voor licht en als je geluk hebt stroom om de telefoon op te laden. 

Thionk Essyl Casamance Senegal
De palmwijn vloeit rijkelijk in de lokale bar.

Thionck Essyl is met openbaar vervoer bereikbaar vanaf Ziguinchor en Bignona. Af en toe ook vanaf Tendième, maar wachttijden zijn daar vaak lang. In het verleden was er een piroque tussen Ziguinchor en Thionck Essyl, maar die lijkt momenteel niet meer te varen. Wel varen er piroques tussen Ziguinchor en Elana dat 13 kilometer van Thionk Essyl ligt. Deze vertrekken op maandag, woensdag en vrijdag. Vanaf Elana regel je dan een (motor)taxi voor het laatste stukje. 

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.