Phophonyane Falls Nature Reserve

0
1520
Phophonyane Falls eSwatini
De Phophonyane watervallen. Foto Erik Cleves Kristensen

Ten noorden van Piggs Peak in eSwatini storten de Phophonyane watervallen zich honderd meter in de diepte. Ze bestaan uit een serie verschillende watervallen die zich over een lengte van drie kilometer bevinden. Het woeste water stroomt wild langs de subtropische bossen met palmbomen. Bij het Phophonyane Falls Natuurreservaat vindt u fantastische uitzichten en landschappen. 

De watervallen vormen de kern van het vijf vierkante kilometer grote Phophonyane Falls Nature Reserve. De natuurlijke waterpoelen en rotsgaten die de rivier uit de granietplateaus en rotsblokken heeft gesleten, steken af tegen de indrukwekkende bergen.

In het reservaat zijn maar liefst 240 verschillende vogelsoorten geteld. Ook de bij vogelliefhebbers vaak gezochte Narina Trogon komt hier voor.

Het ontstaan van de watervallen

Volgens de legende ontstond er op deze plek een liefdesrelatie tussen een jonge krijger en een maagd. De prachtige jonge dame zou zijn bruid worden als hij haar een luipaardhuid zou schenken. Om die te krijgen ging de jonge krijger op jacht in de Gobolondlo Mountain. Daar trof hij in plaats van een luipaard een paar heksen die hem omtoverde in een witte bloem.

Phophonyane Falls Reserve eSwatini
Het water stroomt wild langs de subtropische bossen. Foto: Erik Cleves Kristensen

De sprookjesachtige watervallen ontstonden toen de krijger niet meer terug kwam naar de jonge maagd. Na een paar dagen wachten stortte ze zich in een onuitputtelijke huilbui. Haar tranen vormen nu de Phophonyane Falls.

Bezoek de Phophonyane watervallen

Dertien kilometers ten noorden van Piggs Peak wordt het Phophonyane Falls Nature Reserve op de MR1 aangegeven met een bruin bord. Het is dan nog vier kilometer rijden over een zandweg naar de Phophonyane Falls Ecolodge en de toegangspoort naar het reservaat. Hier regel je je bezoek of verblijf bij de watervallen.

In het reservaat zijn verschillende wandelroutes. Zo is er de route T1 die in een cirkel rond de watervallen loopt en ongeveer anderhalf uur duurt. De langere T2 route loopt ook langs de Mbevane Stream. Beide routes beginnen bij de houten brug van de Phophonyane Falls Ecolodge. 

De lodge biedt ook begeleide wandelingen, 4×4 tochten en een bezoek aan het Nsangwini Rock Art Centre.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.