Marsabit National Park

0
1202
Marsabit National Park Kenia

Het prachtige Marsabit National Park in Kenia is een toevluchtsoord voor ‘big tuskers’, dit zijn mannetjes olifanten met enorme slagtanden. Het park heeft veel interessante geologische kenmerken en is een oase van groen die wordt omgeven door een verder dorre omgeving.

Marsabit National Park werd beroemd in de jaren 70 toen het het leefgebied was van vele olifanten waarvan bekend was dat ze de langste slagtanden van Afrika hadden. Eén van de oude Bulls heette Ahmed, die bij presidentieel decreet 24 uur per dag werd bewaakt. Toen hij stierf, bleek hij slagtanden te hebben die meer dan 300 kilo wogen. Een model van Ahmed staat nu in het National Museum van Nairobi. Tegenwoordig staat het park nog steeds bekend om zijn olifanten met hun indrukwekkende slagtanden.

Grévyzebra

Naast de olifanten kun je in het park op zoek naar de zeldzame grévyzebra’s. De grévyzebra is een bedreigde zebrasoort uit de drogere streken van Kenia en Ethiopië. De grévyzebra is de grootste zebrasoort, met lange poten, een korte gespierde nek en een lang gezicht. Hij heeft een wit lichaam met zwarte strepen die dicht op elkaar staan en het gehele lichaam bedekken, over de gehele poten tot aan de hoeven en op de kop. De strepen zijn dikker dan bij andere zebra soorten. De grévyzebra is voornamelijk in de schemering actief. Op het heetst van de dag schuilt hij in de schaduw.

De grévyzebra is de meest bedreigde zebra soort, naar schatting leven er nog minder dan 2500 exemplaren in het wild. Wel zijn er een aantal fokprogramma’s in dierentuinen gestart om de soort te redden.

Paradise Lake

Paradise Lake herbergt een grote verscheidenheid aan watervogels, waaronder de zeldzame lammergier. Het is ook de plek waar lokale stammen heen gaan om water te gaan halen. Enkele waterbronnen hebben dan ook de naam ‘zingende bronnen’ gekregen. De naam komt van de mannen van de Borana stam die al zingend water in emmers van kamelenhuid omhoog halen.

Paradise lake is de op één na grootste van drie kratermeren in het Marsabit national park. Niet ver hiervandaan is het kleinere maar vergelijkbare meer Gof Sokorte Dika, een populaire ontmoetingsplaats voor olifanten. De twee meren samen zijn enkele van de beste plekken in Marsabit om dieren te spotten aangezien de rest van het park bedekt is met dicht bos.

Sokorte Gudo, a crater lake in Marsabit National Park. #OnetouchLive #OnetouchLive_TheBigNorth #TheBigNorth #Marsabit #TembeaKenya #MagicalKenya #MarsabitNationalPark #AboveKenya

In de dichte bossen leven onder meer giraffes, buffels, leeuwen, neushoorns, luipaarden en diverse antilope soorten, waaronder de grote koedoe. De keerzijde van Marsabit is dat het bos zo dik is dat het vinden van wild een uitdaging is. Het kan echter erg lonend zijn als je geduld hebt. 

Oase 

Het Marsabit National Park is een oase van groen in dit dorre, woestijngebied van Kenia. In het midden van het park bevindt zich een uitgedoofde vulkaan, waarvan de hoogte een microklimaat creëert dat een enorm stuk inheems bos ondersteunt dat op zijn beurt een grote verscheidenheid aan dieren in het wild ondersteunt. Het Montane bos wordt van water voorzien door dikke mist die zich ’s nachts vormt als de hete lucht uit de woestijn opstijgt en afkoelt. De mist blijft vaak tot laat in de ochtend hangen.

Het gebied rond het park wordt sterk beïnvloed door het klimaat. Zo is het weelderig groen tijdens de regen en dor en goudkleurig in de drogere tijden.

Bezoek Marsabit National Park

Marsabit National Park ligt 560 kilometer van Nairobi. Het park is bereikbaar via Nanyuki en Isiolo. De weg is geasfalteerd tot Merille met plannen om deze verder te asfalteren tot aan Moyale, bij de grens met Ethiopië. Momenteel is de weg van Merille naar Marsabit nog vrij slecht en wordt een auto met vierwielaandrijving aanbevolen. Net buiten het park is een landingsbaan voor chartervluchten.

Marsabit National Park 3

Overnachten in het park kan bij de Marsabit Lodge Resort. Ook zijn er enkele kampeerplekken waaronder het goed verzorgde Halali camp. In het stadje Marsabit vindt je enkele simpele B&B’s en hotels.

Marsabit National Park 1

Het park kan je verkennen door middel van 4×4 safari’s en wandelsafari’s. Buiten het park worden safari’s per kameel aangeboden. 

Beste reistijd voor Marsabit

In januari tot maart is het heet en droog in Marsabit. April tot juni is heet en nat, juli tot oktober is erg heet en droog, en november en december zijn warm en nat. Het park is het hele jaar door te bezoeken. Tijdens de droge maanden concentreert het wild zich rond de kratermeren, tijdens de natte maanden verspreiden ze zich door het park en wordt wild spotten een echte uitdaging. Dit zijn echter wel de perfecte maanden voor vogelaars.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.