Mkhaya game reserve

0
1477
Mkhaya eSwatini

In het zuidoosten van eSwatini ligt het Mkhaya game reserve. Het reservaat werd in 1979 gekocht door Big Game Parks om de laatste inheemse Nguni runderen van het land te beschermen. Tegenwoordig is het een toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten en de thuisbasis van andere dieren die ooit vrij rond zwierven in eSwatini. In het reservaat tref je vrijwel zeker de witte neushoorn, maar ook de zwarte neushoorn wordt nog steeds vaak gezien. 

Andere diersoorten die je tegenkomt op safari zijn onder andere giraffen, zebra’s, nijlpaarden, wrattenzwijnen en hier in Mkaya leeft de enigste kudde buffels van het land. Roan, sable en tsessebe behoren tot de zeldzamere antilopensoorten, maar gnoes, kudu, impala en nyala zijn er allemaal in overvloed. Luipaarden zijn aanwezig maar worden zelden gespot. Gevlekte hyena’s zul je niet altijd zien, maar ’s nachts wel vaak horen ‘lachen’ en bij de waterput liggen gewoonlijk een aantal krokodillen in de zon te bakken. 

White Rhinos

Airco in de termietenheuvel

Mkhaya staat vooral bekend om de wandelsafari’s, waarbij je op zoek gaat naar de neushoorns in het reservaat. Witte neushoorns zijn over het algemeen benaderbaar en de gidsen kunnen je extreem dichtbij brengen. Zwarte neushoorns zijn nerveuzer en agressiever en daarbij is het beter oppassen geblazen. ‘Een ontmoeting met deze prachtige dieren staat gelijk aan een ontmoeting met de gorilla in Centraal-Afrika’, aldus fotojournalist Stephen Cunliffe in Wild Magazine. Ik ga het binnenkort checken. De neushoorn is afgevinkt en de gorilla’s in Dzanga Sangha in de Centraal Afrikaanse Republiek staan dit jaar op het programma. 

Bij de wandelingen gaat het echter niet alleen om het grote wild. Het wandelen door de natuur van Mkhaya is een belevenis op zichzelf. Onderweg leer je onder andere over de airconditioning in een termietenheuvel en krijg je te weten wat de inhoud is van de hyena uitwerpselen op je pad. 

Impala, Mkhaya Game Reserve

Mkhaya ligt in het laagland van eSwatini op een hoogte van 200 tot 355 meter boven zeeniveau. Het gebied is hierdoor gevoelig voor droogte en heeft jaarlijks een gemiddelde neerslag van slechts 600 mm. Droge savanne en zandgronden zijn dan ook kenmerkend voor het reservaat en je vindt er een paar zout pannen. Dit zorgt voor een unieke vegetatie die op haar beurt weer een aantal bijzondere vogelsoorten aantrekt, zoals bijvoorbeeld de Kroonparelhoen en de Narina-trogon.

Thuis

Vernoemd naar de Senegalia (Acacia) boom, betekent Mkhaya in de lokale taal ook ’thuis’. Een verwijzing naar het feit dat het waardevolle hardhout van de boom wordt gebruikt bij de bouw van de traditionele huizen in eSwatini.

Het nieuwe thuis voor verschillende bedreigde diersoorten is één van de succesverhalen van het land en een één van de hoogtepunten van een bezoek aan eSwatini. 

Mkhaya Safari

Bezoek het Mkhaya game reserve

Je mag in het reservaat niet met je eigen auto rondrijden dus alle safari’s gaan via een open landrover van het park of te voet met een gids. Blijf je niet overnachten dan zijn de (jeep) safari’s simpel te regelen bij de ingang. Wandelsafari’s zijn vooralsnog alleen te boeken in combinatie met een overnachting in Mkhaya. De beste tijden om het wild te zien is zoals altijd vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag. 

Overnachten kan in het Stone Camp. De prijs is gewoonlijk inclusief (wandel)safari’s en maaltijden. Het is nog steeds geen koopje maar vergeleken bij andere reservaten in het nabije Zuid Afrika een prima deal. 

Mkhaya ligt langs de geasfalteerde MR8 en bij Siphofaneni staat de afslag naar de ingang van het reservaat aangegeven.

Mkhaya Game Reserve

Reserveren, actuele prijzen en meer info de website van Big Game Parks.

Mkhaya Game Reserve

Mkhaya

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.