Makasutu Cultural Forest

0
1713
Makasutu baviaan Gambia

Makasutu betekend ‘heilig bos’ in het Mandinka. Het bevind zich in een 500 hectare groot reservaat dat vijf verschillende ecosystemen omvat, waaronder galerijbos, savanne, mangroven, palmbos en wetland. Het is opgezet om bezoekers kennis te laten maken met de lokale cultuur en mensen van Gambia. Daarnaast leer je over de (medicinale) toepassingen van de planten uit het bos. 

Makasutu Cultural Forest is in 1993 opgezet door twee Britse reizigers. Zonder het te weten maakte ze een lokale legende tot werkelijkheid. Volgens die legende zouden twee blanke mannen het bos redden en bekend maken over de hele wereld. Het werd een succesverhaal en is één van die speciale plekjes in Gambia. Gelegen op een prachtige lokatie langs de Makasutu kreek tussen de mangrovebossen is het reservaat tevens het leefgebied van een groep van wel 200 bavianen. Maar ook andere soorten apen slingeren er rond en overal waar je kijkt vliegen er bijzondere vogels. Daarnaast biedt het werkgelegenheid aan ruim 100 Gambianen in een gebied dat voor Makasutu werd ontwikkeld nauwelijks toerisme kende. 

Gambia-56

Makasutu is ondertussen een model geworden voor ecotoerisme in Afrika. Lokale vrouwen blijven gewassen verbouwen en oesters verzamelen in het westelijke deel, terwijl in de rest van het bos de natuur haar gang mag gaan. In dit prachtige, beschermde ecologische bos kan je uren wandelen en genieten van de prachtige natuur om je heen. 

Guinea Baboon - Papio papio

Het Makasutu Cultural Forest is populair als daguitstapje bij de toeristen aan de kust. Het is dan ook een leuke onderbreking van de dagen op het strand en zo zie je ook nog wat van het land dat je bezoekt. Voor de meer ervaren reiziger is het leuk, maar liggen de culturele aspecten zoals de palmwijntapper, de waarzegger en de dansgroepen er een beetje te dik bovenop. De natuur is echter prachtig en de kano tochten door de mangroven blijven de moeite waard.

Makasutu Nature Reserve

Bezoek Makasutu Cultural Forest

Je kunt onder leiding van een gids een wandel- en kanotocht maken. Hierbij ga je ‘op zoek’ naar de bavianen en het rijke vogelleven. Ook is er de mogelijkheid om een Sunset cruise naar Bird Island te maken. 

Overnachten kan bij de ruim opgezette Madina Lodge. Met de prachtige uitkijktoren die uitkijkt over de kreek en een zwembad om even helemaal in bij te komen. 

Mandina Lodges, Makasutu

Vanaf Brikama volg je de South Bank Road en na ongeveer 2,5 kilometer staat Makasutu duidelijk aangegeven. De ingang waarvandaan de dagtrips starten ligt op zo’n 3 kilometer na de afslag en de Lodge zelf nog een kilometer verder. 

Zie voor meer informatie de website van Makasutu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.