Basse Santa Su

0
2928
Basse Santa Su Gambia

Basse Santa Su is een stad in het verre oosten van Gambia. De naam wordt gewoonlijk simpel afgekort naar Basse en is zo ook bekend bij de locals. Vanwege de afgelegen ligging landinwaarts heeft de stad een compleet ander karakter dan andere Gambiaanse steden. Gelet op de sfeer en beleving waan je je bij je bezoek eerder in Mali, Mauritanië of Guinee. Dit mede doordat de stad een belangrijk doorvoerpunt is voor goederen naar die landen en Oost Senegal. Na de rust in de rest van het binnenland van Gambia is deze drukke, luidruchtige, bloeiende en nadrukkelijke Afrikaanse stad weer even wennen.

Basse, The Gambia

Gezien de stad weinig te bieden heeft aan toeristische bezienswaardigheden wordt het sporadisch bezocht door reizigers. De altijd al vriendelijke Gambianen zijn hier dan ook oprecht gastvrij en in je komst geïnteresseerd. Basse ligt dan wel ver van de gebaande paden, een bezoek geeft je een kijkje in het lokale leven van een stukje Afrika dat in de afgelopen honderd jaar nog maar weinig veranderd is. De huizen mogen inmiddels bijna allemaal ijzeren daken hebben met tv ontvangers er bovenop. Het dagelijkse leven gaat nog steeds in het oude ritme verder. Vrouwen koken boven een kampvuurtje en de mannen bespreken de laatste nieuwtjes in de schaduw van een grote boom terwijl ze genieten van ataya thee of een lokaal gebrouwen biertje. 

https://flic.kr/p/7PH4bt

Basse heeft (vooral op de donderdagochtend) een grote levendige markt. Langs de rivier staan nog diverse koloniale huizen in diverse staten van verval. Aan het eind van de dag is het de moeite waard om nog even naar het ziekenhuis te gaan. Hopelijk niet voor één of andere vervelende infectie, maar wel voor de enorme kolonie vleermuizen die hier leven. De vleermuizen behoren tot de grootste exemplaren van de dieren in heel Afrika. De vleugelwijdte van de beestjes kunnen maar liefst ruim een meter bedragen. In de schemering vliegen er vaak tientallen door de lucht. Je vindt het ziekenhuis en de vleermuizen op de weg naar Mansajang.

Basse, The Gambia

De veerboot naar de noordelijke oever van de Gambia rivier mag je ook niet missen. Net als de veerboot bij Banjul is ook deze overtocht een belevenis om niet te vergeten. Op de vaak overvol geladen veerboot zoek je een plekje tussen de chaos van kippen en goederen die samen met jou de rivier oversteken. 

Bezoek Basse Santa Su

De aan de Gambia rivier gelegen stroomopwaarts gelegen stad ligt op 370 kilometer van de hoofdstad Banjul. Via de South Bank Road rij je via Brikama en Soma in ongeveer 5 uur naar Basse Santa Su. Reis je met het openbaar vervoer dan zijn er dagelijkse bussen van GTSC tussen Serekunda (Kanifing) en Basse die onderweg ook stoppen in Soma en Janjanbureh. Vanwege de stops onderweg doen die er wel langer over. Reken op zo’n 7 tot 8 uur. Naast de bussen rijden er op de hele route ook gelly-gelly’s (gedeelde taxi’s). 

https://flic.kr/p/7PLgxW

In Basse zijn verschillende accomodatie mogelijkheden, maar geen zijn berekend op de westerse toerist. Falladu camp en AGIB Guesthouse zijn de beste opties. Het Basse Guesthouse is handig gelegen, centraal en vlakbij de gelly-gelly’s die je met de rest van Gambia verbinden. Kom je met je eigen tent dan kan je die opzetten bij Traditions Café & Campsite. 

Basse Santa Su, The Gambia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.