Speuren naar wild in Niokolo Koba

0
5378
niokolo koba nationaal park Senegal
Uitzicht vanaf een uitkijkpost over de Gambia rivier. Op de oevers liggen krokodillen te zonnen.

Het nationale park Niokolo Koba ligt in het zuid oosten van Senegal en staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Het ongeveer 900.000 hectare grote park is het grootste aaneengesloten wildpark in West Afrika en tevens één van de laatste plekken om op zoek te gaan naar groot wild. Als je veel geluk hebt zijn er luipaarden, leeuwen, waterbuffels, olifanten, giraffes, krokodillen en nijlpaarden te spotten. Echter de populaties zijn erg klein en het park is enorm groot wat de kans dat de diverse soorten wild zich in hetzelfde gebied bevinden niet erg groot maakt. In het zuiden gaat het park bij de grens met Guinee over in het aangesloten Parc National du Badiar.

niokolo koba nationaal park Senegal
Op de open vlaktes zijn gewoonlijk verschillende antilope soorten en wrattenzwijnen te vinden.

Tenzij je meer dan twee weken tot je beschikking hebt zul je dus een keuze moeten maken welk deel van het park je wil bezoeken. Niokolo Kobe is een prachtige plek als je maar niet te hoge verwachtingen hebt wat het wildspotten betreft. Het park kan niet worden vergeleken met de bekende natuurparken in oost of zuid Afrika, maar als je dan toch die leeuw, chimpansee of olifant ziet maakt het dat wel extra speciaal.

niokolo koba nationaal park Senegal
Het wrattenzwijn, bekend uit de Lion King als Pumba, wordt ook wel het knobbelzwijn genoemd.

Dieren die wel in grotere getallen in het hele park voorkomen en je waarschijnlijk wel zal tegenkomen zijn onder meer waterbokken, krokodillen, wrattenzwijnen, nijlpaarden, duikers, hartebeesten, bosbokken, bavianen en misschien ook de reuzenelandantilope.

Gambia rivier

Het centrale deel van het Niokolo Kobe ligt in langs de oevers van de de Gambia rivier en twee grote zijrivieren, de NioKolo Koba rivier en de Koulountou rivier. Langs deze rivieren vind je verschillende uitzichtpunten waar je de dieren die bij het water komen drinken rustig kan bekijken, op deze plekken is de kans dat je wild ziet ook het grootst.

niokolo koba nationaal park Senegal
Plattegrond van het Niokolo Kobe park.

Dit deel van het park is ook het makkelijkst te bereiken en trekt de meeste toeristen. Je komt het park dan binnen via de Dar Salam ingang.

Toch hoef je niet bang te zijn dat je in een treintje met safari auto’s komt te rijden. De bezoekers aantallen zijn zo klein dat zodra je je in het park bevind er van andere toeristen weinig meer te zien is.

niokolo koba nationaal park Senegal
Ietswat wankelijke hangbrug over de hier nog smalle Gambia rivier.

Als je nijlpaarden wil zien dan is de plek waar de Gambia rivier en de Niokolo Koba rivier samenkomen een goede spot. Hier verblijven gewoonlijk tussen de 10 à 20 van deze indrukwekkende waterzoogdieren.

De beste tijd om Niokolo Koba te bezoeken is in het droge seizoen. Dat loopt van december tot april. Door de droogte in het park trekken de dieren naar de waterpoelen wat het spotten ervan een stuk makkelijker maakt.

niokolo koba nationaal park Senegal
In het droge seizoen van december tot april trekken de dieren naar de rivieren in het park.

Bereikbaarheid Niokolo Koba

De meest gebruikte ingang om het park in te gaan is bij Dar Salam. Hier wordt je begroet door imposante teakbomen die zijn geplant door de bewoners van het nabijgelegen dorp. Het ligt pal aan de hoofdweg van Tambacounda, de N7 richting Kédougou. Vanaf hier is het ongeveer 20 is het ongeveer twintig kilometer naar het Simenti gebied waar een hotel en een kampement is. In dit gebied vind je rivieren en waterpoelen die het wild aantrekken.

niokolo koba nationaal park Senegal
Toch nog in de file in het Niokolo Kobe park.

Heb je geen eigen vervoer dan verzorgt hotel Simenti de transfer en safari’s in het park. Je kan ook met je eigen auto het park in. Een gids huren is dan wel verplicht. Je kunt met een normale auto bij Simenti komen. Voor de meeste andere routes door het park heb je wel een 4WD nodig.

niokolo koba nationaal park Senegal
Hotel Simenti verzorgt safari’s door het park dat je ook met je eigen (4WD) auto kan verkennen.

Wij verbleven in Camp du Lion. Een eenvoudig kampement, maar er gaat niets boven het wakker worden in de vrije natuur met om je heen de geluiden van bavianen en kwetterende vogels. Wil je toch iets meer luxe dan is Hotel Simenti een prima optie. Hoewel het betere tijden heeft gekend en het verval hier en daar wat intreed zijn de kamers netjes en hebben een eigen badkamer.

In zowel Tambacounda als in Kédougou zijn er verschillende aanbieders die compleet verzorgde meerdaagse safari’s aanbieden.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.