Mole national park

0
1899
Mole national park ghana

Mole national park is het grootste en bekendste beschermde natuurgebied van Ghana. Het 4849 vierkante kilometer grote park ligt in het noordwesten van het land en kent een zeer rijke flora en fauna. Het meest bekend is Mole vanwege de olifanten waarvan er zo’n 600 in het wild leven. Ze staan erom bekend dat ze zich vaak rond de toegangswegen en lodges van het park begeven en bijna te lijken poseren voor een foto. 

Savannah Elephant, Mole Motel, Mole National Park, Ghana

Het natuurreservaat werd in 1958 opgericht en in 1971 aangewezen als nationaal park. Mole bestaat voor het grootste deel uit savannes die worden afgewisseld met stukken bos. Net te nat om een echte savanne te zijn, maar wel veel droger dan de tropische zuidkust van het land. Door het park slingeren de Lovi en Mole rivieren die in het droge seizoen deels droogvallen. De rivierwouden herbergen zeldzame en bedreigde diersoorten zoals de geelrugduiker en de colobusaap. De populatie buffels in Mole is tevens van wetenschappelijk belang gezien zowel de zwarte als de rode soorten in het park leven. 

Mole National Park entrance gate, Ghana

Slavernijverleden

Mole is het eerste beschermde natuurgebied dat in Ghana werd opgericht. Het park heeft een belangrijke link met het slavernij verleden gezien de oude karavaanroute van Salaga naar Wa en daarna verder naar Mali door het hart van het park liep. Deze route werd gebruikt voor zowel handel als voor het vervoer van slaven die aan de kust werden ingescheept. Het hoofdkwartier van het park bevindt zich precies op een plek waar twee beroemde slavenhandelaren (Samore en Babatu) een dorp met de grond gelijk maakten. Het hoofdkantoor is vernoemd naar een van hen, Samole. In het park zijn een aantal grotten die in dit donkere verleden als schuilplaats werden gebruikt door de lokale bevolking. In het park zijn nog steeds overblijfselen van oude dorpen te vinden die zijn verwoest door slavenhandelaren.

In Mole leven 94 soorten zoogdieren, meer dan 300 soorten vogels, 9 soorten amfibieën en 33 soorten reptielen. Grote vaak geziene dieren zijn naast de olifanten, kob en roan antilope, hartebeest, waterbok, bushbuck, wrattenzwijn, buffel, bavianen en verschillende duikers.

Mole national park ghana impala

Vooral olifanten en buffel begeven zich regelmatig in het gebied van de lodges en het hoofdkwartier van het park. Het kan dus maar zo dat je ’s ochtend wakker wordt van de geluiden van een olifant die net buiten het raam van jouw kamer bladeren van de takken plukt. 

Savannah Elephants at the Mole Motel, Mole National Park, Ghana

Roofdieren in het park zijn onder andere de leeuw, luipaard, gevlekte hyena, caracal, aardvarken, genet, civet en mangoest. Leeuwen en luipaarden worden echter zelden gezien. 

300 vogelsoorten

Het uitgebreide vogelleven in Mole bestaat uit Bateleur haviken, wouwen, scharrelaars, ijsvogels, nijlganzen, reigers, pelikanen en ooievaars. Ook de zuidelijke hoornraaf of zuidelijke grondneushoornvogel, tirannen, Malachietijsvogel, parelhoenders en steenpatrijzen komen in grote aantallen voor. 

Bezoek Mole national park

Als de bekendste toeristische attractie van het land zal het je niet verbazen dat er genoeg keuze is wat betreft accommodatie mogelijkheden. Zo vind je er de eerste luxe safarilodge van west Afrika, Zaina. Een lodge met 24 luxe safaritenten, compleet met balkons en binnen- en buitendouches. Daarnaast is het het Mole motel met 33 kamers en een restaurant, zwembad en klein museum. Net buiten de grenzen van het park zijn er campings en lodges voor ieder budget.  

DSC01507a

De ingang van het park ligt nabij Larabanga. Dagelijks vertrekt de Metro Mass bus vanaf Tamale die rond 19.00 aankomt bij de ingang van het park en daar blijft staan om vroeg in de ochtend rond 4.30 weer terug te rijden. Vanuit Tamale kan je ook een tro-tro (minibus) nemen naar Larabanga. Hier regel je een (motor)taxi naar de ingang van het park, of als je zin hebt in een wandeling loop je erin in ongeveer anderhalf uur naartoe. 

mole national park hotel

Mole national park

Ook met eigen vervoer kan je het park bezoeken, met een goede 4×4 kan je urenlang door de wildernis dwalen.  Mole is het hele jaar door prima te bezoeken. Januari tot en met april zijn de droge maanden en is het wild het makkelijkst te zien. Tussen mei en september regent het af en toe en oktober tot en met december zijn de echt natte maanden. Bomen en planten komen toto leven en het mooie groene ontneemt het zich op veel dieren. 

Heb je even genoeg olifanten gezien dan kan je aan de rand van het park bij Mognori Eco Village meer leren over de lokale cultuur of je gaat met een kano de rivier verkennen. 

Zie ook de website van Mole national park.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.