Lengwe National Park

0
1171
Lengwe National Park Malawi

Het nationale park Lengwe ligt in de Shire Valley in het zuiden van Malawi. De vegetatie bestaat uit struikgewas, afgewisseld met open graslanden en bossen langs de rivierbeddingen. Het oostelijke deel van het park is vrij vlak en hier vind je een netwerk aan onverharde, maar goed begaanbare wegen. De beste manier om het park te verkennen is echter via een wandelsafari. 

Buiten het regenseizoen is het in het park over het algemeen een dorre bedoeling en veel van de riviertjes staan dan droog. Dit heeft als voordeel dat het spotten van wilde dieren een stukje makkelijker wordt, omdat die gewoonlijk zijn te vinden in de buurt van de enkele overgebleven waterbronnen.

Mixed group of Impala (Aepyceros melampus) and Nyala (Tragelaphus angasii) drinking together at a waterhole

Bij een aantal permanente waterbronnen zijn dan ook schuilplaatsen gemaakt waar vanuit je het wild kan observeren. Er is één grote rivier in het park, de Mkombedzi Wa Foyda, die elk jaar tijdens het regenseizoen buiten haar oevers treedt.

Two Yellow baboons (Papio cynocephalus) on a log at a water hole covered with plants

Nyala antilope

De meest voorkomende dieren die je in het natuurpark tegenkomt zijn antilopen. Zo zie je er bijvoorbeeld de Nyala, welke vrij zeldzaam is in Malawi en verder alleen in de wildreservaten Mwabvi en Majete voorkomt. Lengwe is ook de meest noordelijke plek ter wereld waar je deze soort tegen kan komen. Andere soorten zijn kudu, duiker, Livingstone’s suni, bushbuck en impala. Daarnaast zijn er enkele kuddes buffels en lopen er wrattenzwijnen en bavianen rond. Hyena’s en luipaarden komen ook voor, maar worden zelden gezien. Ook voor vogelliefhebbers is dit een interessante plek gezien er ongeveer 300 vogelsoorten te spotten zijn waarvan een paar nergens anders in Malawi gezien worden. Zo tref je er onder meer de kleine grijze slangenarend, Afrikaanse paradijsmonarch, Böhms bijeneter, bisschopsooievaar, Rudds apalis, groenrugspecht, kroonparelhoen en de grijze honingzuiger.

Bezoek Lengwe National Park

Lengwe ligt ten zuiden van het Majete Wildlife Reserve en 80 kilometer van de stad Blantyre. Overnachten kan in de Nyala Lodge, maar een dagtrip vanuit bijvoorbeeld Blantyre is ook mogelijk. De afslag naar het park is tussen Chikwawa en Nchalo langs de M1 die vanaf Blantyre naar het zuiden richting Mozambique loopt. Vanaf daar is het nog 9 kilometer naar de ingang van het park. De weg loopt tussen suikerplantages door tot opeens de bomen van het natuurpark voor je opdoemen. 

20130629-LengweSafari-0120

Heb je geen eigen vervoer dan kan je vanaf de splitsing met de M1 een fietstaxi nemen. Je zal dan wel de Nyala Lodge moeten bellen om je op te halen bij de ingang van het park. Zonder gids is het niet toegestaan om in het park rond te lopen vanwege de aanwezige buffels.

Cape buffalo (Syncerus caffer) standing in a field of dried grasses

In het droge seizoen van mei tot oktober heb je de meeste kans om wild te spotten. Het groene landschap tijdens het regenseizoen is zeker ook de moeite waard, maar het wild houdt zich dan goed verborgen. Voor vogelaars is dit wel een goede tijd om Lengwe te bezoeken. 

Bij de ingang van het park kan je het erfgoedcentrum Tisunge bezoeken. Tisunge betekend in het Chichewa (de nationale taal van Malawi) ‘Laten we behouden’. Het bestaat uit een klein museum, souvenirshop, bibliotheek, vergaderruimte en een kantoor.

View into the Khonde at Nyala Lodge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.