Mwabvi Wildlife Reserve

0
1395
Mwabvi Wildlife Reserve Kudu

Het Mwabvi Wildlife Reserve ligt in het zuidelijkste puntje van de Lower Shire Valley in Malawi. Het is met een oppervlakte van slechts 135 vierkante kilometer het kleinste reservaat van het land en daarnaast ook het minst toegankelijk. Desalniettemin heeft het een verscheidenheid aan habitats en, vanwege de afgelegen ligging, een wildernis atmosfeer die doet denken aan het oude Afrika van Livingstone en Stanley.

Het landschap omvat een aantal schilderachtige rotspartijen en rivieren die door indrukwekkende kloven lopen. Er is een verscheidenheid aan vegetatie, van graslanden tot dichte bossen. Het dierenleven in het reservaat is echter beperkt en het aantal waarnemingen van groot wild is de laatste jaren helaas aan het afnemen. Wel profiteert het natuur reservaat van de ligging dicht bij de grens met Mozambique, waarvandaan af en toe grote dieren de grens oversteken. In het reservaat leven ook nog enkele schuwe leeuwen.

Het natuurreservaat was eens het leefgebied van de zwarte neushoorn. Halverwege de jaren 70 liepen er naar schatting 30 rond in Mwabvi, maar door verwaarlozing en zware stroperij komen de dieren hier nu niet meer voor. Het reservaat werd in 1928 opgericht onder de naam Thangadzi Game Reserve met de bedoeling de geïsoleerde populatie Nyala antilopen te beschermen. In 1953 werd het park uitgebreid en vernoemd naar de Mwabvi rivier. 

Dieren die je naar alle waarschijnlijkheid wel ziet bij een bezoek zijn bavianen, kudu’s, impala’s, buffels, sabelantilopes en diverse andere antilope soorten. Ook is het een vogelrijk gebied waar je veel van de voorkomende soorten in Malawi van het lijstje kan afstrepen. 

Mwabvi Wildlife Reserve Malawi

Project African Wilderness

Sinds de oprichting van het Project African Wilderness (PAW) die in het leven is geroepen om het wild in het park te beschermen nemen de waarnemingen van het kleinere wild zoals de verschillende antilope soorten wel toe. Er is dan ook goede hoop dat in de nabije toekomst ook de olifant en ander groot wild weer terugkeert naar Mwabvi. Inmiddels zijn er nieuwe wegen in het reservaat aangelegd en wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van ecotoerisme. 

Project African Wilderness heeft in februari 2007 een overeenkomst getekend met het Malawi Government Department of National Parks and Wildlife om de instandhouding en ontwikkeling van het park over te nemen.

Al met al is dit weinig bezochte reservaat één van de meest ongerepte wildgebieden in Malawi en een bijzonder gebied om te bezoeken.

Bezoek het Mwabvi Wildlife Reserve

Het reservaat is alleen toegankelijk met een 4×4 auto. De afslag naar de ingang van het park vindt je bij het dorpje Bangula. In het park kan je gamedrives en wandelsafari’s maken. Bij de ingang van het reservaat vindt je het Mwabvi Wildlife and Community Trust found, die deze organiseren. 

entrance to Mwabvi Park, Malawi

In het reservaat kan je overnachten bij het Chipembere camp of bij de Migudu en Njati lodge. Mwabvi camp bevindt zich bij de ingang van het park en kijkt uit over de Mwabi rivier. Chipembere camp heeft naast kampeermogelijkheden ook enkele slaapzalen.

Het park is het hele jaar goed te bezoeken. Het regenseizoen loopt van december tot eind april. Qua temperaturen zijn de maanden mei, juni, juli en augustus het meest aangenaam. De meeste kans om wild te spotten is tijdens een wandelsafari, de beste tijd daarvoor is tussen mei en september.

Heb je geen eigen vervoer dan kan je in Blantyre een taxi naar het park regelen. Je kunt het ook combineren met een bezoek aan het nationale park Lengwe. Jambo Africa die hier de Lodge runt biedt een bezoek aan Mwabvi aan als excursie. Vanaf Lengwe is het 90 kilometer (1,5 uur) naar het park.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.