Livingstonia

2
2404
Livingstonia Plateau
Het Khondowe Plateau.

Hoog boven het Malawi meer met een klim van 900 meter en in de schaduw van het Nyika-plateau ligt het plaatsje Livingstonia. Het heeft een een opmerkelijke geschiedenis. Het is de plek die de schotse missionaris en arts Robert Laws aan het eind van de negentiende eeuw uitkoos voor zijn missiepost en ziekenhuis. 

Bij twee eerdere pogingen om een missiepost bij het Malawi Meer te starten, overleden vele missionarissen aan de gevolgen van Malaria. Zijn keus om de nieuwe post in Livingstonia te vestigen was dus vooral praktisch. De locatie ligt op de rand van het Nyika Plateau, op ongeveer 1500 meter hoogte. Op deze hoogte komt de malariamug niet voor en vormde de gevaarlijke ziekte een veel minder groot risico. 

De oorspronkelijke naam het dorp was Khondowe, maar werd omgedoopt tot Livingstonia. De bekende ontdekkingsreiziger David Livingstone was de mentor en het voorbeeld van Robert Laws.

Stone House

Hij liet hier een typisch engels landhuis bouwen, het Stone House.  Tegenwoordig doet één kant van het huis dienst als hotel. De andere kant is een museum waar een tentoonstelling is over de geschiedenis van Livingstonia. Ook is er een interessant overzicht van de reizen en missies van David Livingstone. Hier is ook een deel gewijd aan zijn strijd voor het opheffen van de slavenhandel.

Livingstonia Stone House
Het Stone House in Livingstonia.

Het is overigens de vraag of Livingstone zelf ooit in de plaats is geweest die zijn naam draagt. Daarnaast zijn er nog een aantal glasdia’s te zien die als educatiemateriaal in de missieschool werden gebruikt. Enkele opvallende zijn die van Nederlandse molens en besneeuwde bomen.

Ephesians 2:14

Buiten bij het Stone House een deels verscholen in het gras staat in grote letters ‘Ephesians 2:14’ geschreven. Deze waren bedoeld voor een ieder die met een klein vliegtuigje overkwam. 

Livingstonia bijbelversAan het eind van de kolonisatie werd er gevreesd dat de missionarissen in Livingstonia gevaar liepen. Zij kregen de opdracht om in het gras een grote V neer te leggen als ze in gevaar waren. Een vliegtuigje zou dat spotten en ze zouden vervolgens geëvacueerd worden. 

De missionarissen besloten echter op hun plek te blijven en schreven in plaats daarvan ‘Ephesians 2:14’. Een vers uit de bijbel: Want Jezus heeft ons vrede gegeven, door Zichzelf. Hij heeft van beiden één volk gemaakt. Eerst stond de wet van Mozes als een muur tussen ons in. We leefden als vijanden van elkaar. Maar Hij heeft die muur weggebroken. 

Livingstone in glas en lood

De koloniale invloed is in Livingstonia nog duidelijk zichtbaar. Vlakbij het Stone House staat de oude kerk in schotse stijl die dateert uit 1894. Boven de ingang is een schitterend glas in lood raam met daarop de afbeelding van David Livingstone en twee van zijn reisgenoten, Juma en Guze. In zijn handen heeft hij een sextant en op de achtergrond is het Malawi meer afgebeeld. De kerk wordt nog steeds gebruikt, maar is meestal afgesloten. Wil je hem van binnen bezoeken dan is de sleutel gewoonlijk te vinden bij het museum.

Livingstonia kerk
Glas in lood raam met de afbeelding van David Livingstone.

Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het zendingsziekenhuis., David Gordon Memorial Hospital.  Dit was ooit het grootste ziekenhuis van centraal Afrika. House No 1 is het huis waar Dr Laws woonde voor hij het Stone House liet bouwen.  Kijk ook even bij de universiteit compleet met een klokkentoren en een postkantoor waar tegenwoordig een boekhandeltje is gevestigd. Maar het absolute hoogtepunt is natuurlijk het prachtige uitzicht over het Malawi meer. Bij helder weer kan je zelfs Tanzania zie liggen.

Manchewe Falls

Livingstonia Machewe FallsDe Manchewe Falls zijn de hoogste watervallen in Malawi. Ze liggen op een kilometer of vier wandelen vanaf Livingstonia. Het water stort hier tachtig meter naar beneden en halverwege de waterval is een grot die zo’n honderd jaar geleden werd gebruikt door de lokale bevolking om zich te verstoppen voor de slavenhandelaren. Door het stuifwater is de waterval omringt door een prachtig stuk groen regenwoud. 

Aangekomen bij de waterval kost het ongeveer een uurtje om naar de voet te klauteren. Heb je iemand nodig om de weg te wijzen vraag dan even rond in het dorp en er is altijd wel iemand die (voor een kleine vergoeding) wil meelopen.

Livingstonia grot Machewe Falls

Bezoek Livingstonia

De weg naar Livingstonia op het Kondowe Plateau gaat het grootste deel van de reis over onverharde wegen met prachtige vergezichten. De route omhoog vanuit Chitimba volgt over een weg met 18 haarspeldbochten. Er is geen openbaar vervoer en je hebt bij voorkeur een goede 4×4 nodig, zeker in het regenseizoen wanneer de weg soms veranderd in een modderstroom. 

mw_livingstonia_road

Het is ook mogelijk om omhoog te wandelen. Ik heb gebruik gemaakt van een ‘gids’ die de sluipweggetjes tussen de haarspeldbochten kende en een deel van mijn bagage het plateau op sleepte. Maar je kan natuurlijk ook gewoon de weg (15 kilometer) omhoog volgen of hopen op een lift.

Foto’s: Maarten van de Biezen

2 REACTIES

  1. kun je in plaats van omhoog lopen, ook omhoog rijden? Of is dit niet te doen? We hebben een 4×4.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.