Nationaal park Djoudj

0
2397
Nationaal park Djoudj
In nationaal park Djoudj stikt het van de pelikanen.

Nationaal park Djoudj of Parc National Des Oiseaux Du Djoudj is een 16.000 hectare groot natuurgebied in het Noorden van Senegal. Samen met het aangrenzende nationale park Diawling aan de andere kant van de Senegal rivier in Mauritanië vormt het een beschermd natuurgebied van ruim 32.000 hectare. 

In het natuurgebied vind je de eerste permanente zoetwaterbron ten zuiden van de Sahara. Hierdoor trekt het honderd duizenden vogels aan die op trektocht zijn vanuit Europa. Jaarlijks passeren er dan ook 3 miljoen vogels het park tijdens hun trek naar het zuiden.

vogels nationaal park Djoud
In nationaal park Djoudj zijn 400 verschillende vogelsoorten geteld. Foto John Crane

In nationaal park Djoudj zijn 400 verschillende vogelsoorten geteld en het park bevat de grootste pelikanen populatie ter wereld. Ook zijn er tal van kolonies flamingo’s aanwezig. 

Het natuurpark staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en is ook erkend als Ramsargebied. Wat inhoud dat het gebied van internationale betekenis is als verblijfplaats voor watervogels.

Naast de vogels is er niet heel veel wild in het park, maar het spotten van wrattenzwijnen, gazelles, apen en met een beetje geluk een zeekoe behoort tot de mogelijkheden. 

Bezoek nationaal park Djoudj

De toegang tot nationaal park Djoudj is bij het dorpje Diadiam III. Ben je met eigen vervoer dan rij je vanuit Saint-Louis over de RN2 naar Ross-Bethio, hier is de afslag naar Djoudj duidelijk aangegeven. Vanaf hier is het nog 18 kilometer over een onverharde weg naar de ingang van het park. 

nationaal park Djoudj infobord
Informatiebord in nationaal park Djoudj. Foto tjabeljan

Vanuit Saint-Louis rijdt er dagelijks één minibus (ndiaga ndiaye) naar Diadiam III op 800 meter van de ingang van het park. Vertrek rond 13.00 uur bij de garage Banco in Saint-Louis. Vertrek terug vanuit Diadiam III om 07.00 uur. Er is meer vervoer tussen Saint-Louis en Ross-Bethio en een taxi vanuit hier kost rond de 10.000 CFA.

Bij de ingang van het park vindt je enkele accommodatie mogelijkheden, zoals Hotel Djoudj en Campement Njagabaar. Beide verzorgen ook trips in het natuurpark.

Met de boot naar Djoudj
De beste manier om het park te verkennen is per boot. Foto Appiani

De makkelijkste manier is echter om een dagtrip naar het park te regelen in Saint-Louis. Bijna alle hotels en campings hier bieden complete trips aan. 

Het park is geopend van september tot eind april. De beste tijd voor een bezoek zijn de maanden december en januari wanneer je de grootste concentratie vogels kan spotten, met nog een extra piek rond de jaarwisseling. Het is te bezoeken met een goede 4×4 auto waarmee je naar verschillende uitwijkplekken in het park rijdt. Echter de beste manier om het park echt te beleven is om een boottocht te maken door de rivierdelta. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.