Natuurlijke rotsbogen bij Spitzkoppe

0
2106
Spitzkoppe Namibië

De Spitzkoppe is een granieten kleine bergformatie die plotseling oprijst uit het verder vrij vlakke landschap van de Namibwoestijn in Namibië. De naam Spitzkoppe is afkomstig uit het Duits en betekent spitse bergkopjes.

Spitzkoppe Namibië
360 graden panorama met de Spitzkoppe. Foto Ikiwaner

De bergformatie is ontstaan na de instorting van een vulkaan miljoenen jaren geleden. De wonderlijke vormen zijn ontstaan door winderosie in het vulkanisch stollingsgesteente. Het gesteente en de vormen zijn enigszins vergelijkbaar met de in de buurt gelegen Brandberg en de Pontok Mountains.

Spitzkoppe Namibië
Genoeg leuke kampeerplekjes aan de voet van de Spitzkoppe. Foto Ikiwaner.

De Spitzkoppe steekt 700 meter boven het omliggende landschap uit en de top ligt op 1.784 meter boven zeeniveau. De bergformatie ligt op ruim op ruim 250 km van de hoofdstad Windhoek en zo’n 140 kilometer van Swakopmund. De dichtstbijzijnde stad is Usakos.

Toch is het de rit ernaartoe meer dan waard. Het is een afgelegen en rustige plek waar je heerlijke wandelingen tussen de rotsen kan maken. Aan de voet van de Spitzkoppe zijn nog een aantal historische tekeningen van de Bosjesmannen te vinden. Helaas zijn de meeste van de tweeduizend tot vierduizend jaar oude rotstekeningen van de San verloren gegaan.

Natuurlijke rotsbogen

De Spitzkoppe is natuurlijk het meest bekend om zijn natuurlijke rotsbogen de ‘Rock Arch’ en de ‘Rock Bridge’. Een bezoekje aan deze steenformaties mag bij een reis naar dit gebied niet ontbreken.

Geniet tijdens je verkenningstocht van de dassies die spelen op de rotsachtige vlakken. Bij zonsopkomst en zonsondergang kleuren de rotsen dieprood met scherp contrasterende schaduwen.

Spitzkoppe Namibië
De Rockbridge van Spitzkoppe.

Midden tussen deze meest uitlopende rotsformaties leven nog verassend veel dieren die zich hebben aangepast aan het extreme klimaat. De kans dat je zult kudu’s, hagedissen en meerkatten tegenkomt is aanzienlijk.

Overnacht onder de sterren van Spitzkoppe

Er zijn enkele kampeermogelijkheden en lodges in het gebied, maar het mooiste is natuurlijk om zelf je tentje op te zetten aan de voet van de Spitzkoppe. Wil je het nog avontuurlijker zoek dan een vlak plekje op de berg zelf. Neem dan vooral een tentje mee dat je op kan zetten zonder het buitenzeil. In slaap vallen onder de duizenden glinsterende lichtjes aan de sterrenhemel is een ervaring die je niet snel zal vergeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.