Natuurreservaat Doornkloof

0
1072
Natuurreservaat Doornkloof Zuid Afrika

Het Natuurreservaat Doornkloof bevindt zich op de zuidoostelijke oevers van de Vanderkloof Dam. Dit is het op één na grootste waterreservoir van Zuid Afrika. Doornkloof is een bijzonder schilderachtig reservaat met een verbazingwekkend berglandschap en een daaruit voortvloeiende verzameling diepe, schaduwrijke kloven die begroeid zijn met olijf-, buffeldoorn- en zoete doornbomen.

Het reservaat is 9388 hectare groot en omvat ook een deel van de Seekoei rivier. Dit is een belangrijke zijrivier van de bekende Oranjerivier. Zo’n 10 kilometer van de rivier stroomt door het reservaat.

Doornkloof weekend away - mountain view panorama - 1

Het reservaat is ideaal voor fervente wandelaars. In het vredige berggebied liggen verschillende wandelpaden en er is een route van 2 tot 3 dagen. Het is ook mogelijk om een aanvraag in te dienen om overal in het reservaat te wandelen en ofwel in de voorziene wandelhut of waar dan ook in het veld te slapen. Ben je geen wandelaar dan kan je het Doornkloof reservaat ook met de mountainbike verkennen. 

Met wat geluk zie je misschien wel enkele van de dieren die in het reservaat leven. Er zijn 45 soorten te vinden waaronder de bergrietbok, buffel, eland, koedoe, de bruine hyena, de grootoorvos en de egel. Er werden tot op heden 173 soorten vogels, waaronder 19 roofvogels, gespot. De zeldzame blauwe kraanvogel leeft langs de oevers.

Ploceus velatus

Labeobarbus kimberleyensis

Het reservaat staat niet bij veel toeristen op het lijstje met te bezoeken plekken. Dat geld echter niet voor sportvissers. Doornkloof is een heilige graal van visbestemmingen. Het is één van de beste plekken ter wereld om de zeldzame Labeobarbus kimberleyensis te vangen. Een gele vis met een grote mond. 

Bezoek het natuurreservaat Doornkloof

Het reservaat is te bezoeken vanaf het dorpje Colesberg in de provincie Noord-Kaap in Zuid-Afrika. Het dorpje is berucht om verkeersboetes als je zelfs maar een beetje over de snelheidslimiet gaat. In Colesberg vind je verschillende guest houses en lodges. Ook in het dorpje Vanderkloof zijn enkele accomodatie mogelijkheden. 

In het reservaat zijn basis kampeerfaciliteiten beschikbaar en er zijn picknick- en braaigebieden aan de oever van de Seekoei rivier bij Roodewal.

Doornkloof 13

Sinds een paar jaar zijn er ook enkele chalets die je kan huren. Er is geen website, maar bij de receptie bij de ingang van het park kunnen deze geboekt worden. Het komt zelden tot nooit voor dat ze allemaal bezet zijn. Er is ook een klein informatiecentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.