Nieuwe kameleonsoort is zo klein dat hij op je vingertop past

0
889
Nieuwe kameleonsoort is zo klein dat hij op je vingertop past

Madagaskar – In Madagaskar is een nieuwe kameleonsoort ontdekt. Deze pas ontdekte kameleon is zo klein dat hij op je vingertop past. 

Wetenschappers zeggen dat ze een ondersoort van een kameleon ter grootte van een zonnebloemzaad hebben ontdekt die misschien wel het kleinste reptiel op aarde is. Twee van de miniatuurhagedissen, een mannetje en een vrouwtje, werden ontdekt door een Duits-Madagaskisch expeditieteam in het noorden van Madagaskar.

De mannelijke Brookesia nana, of nano kameleon, heeft een lichaam dat slechts 13,5 millimeter lang is, waardoor het de kleinste is van alle ongeveer 11.500 bekende soorten reptielen, aldus de Bavarian State Collection of Zoology in München. De totale lengte van neus tot staart is iets minder dan 22 millimeter.  De vrouwelijke nano kameleon is aanzienlijk groter, met een totale lengte van 29 millimeter, zei het onderzoeksinstituut, eraan toevoegend dat de wetenschappers “ondanks grote inspanningen” geen andere exemplaren van de nieuwe ondersoort konden vinden.

Wetenschappers gaan ervan uit dat de leefomgeving van de hagedis klein is, zoals het geval is voor vergelijkbare ondersoorten. “De leefgebied van de nano kameleon is helaas onderhevig geweest aan ontbossing, maar het gebied heeft inmiddels een beschermde status gekregen, in de hoop dat de soort hier zal blijven voortbestaan” zei Oliver Hawlitschek, een wetenschapper bij het Center of Natural History in Hamburg, in een verklaring. 

(08-02-2021)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.