Wadi El Rayan National Park

0
1193
Wadi El Rayan National Park Egypte

Slechts twee uur buiten het historische Caïro in Egypte ligt het Wadi El Rayan National Park. Een prehistorisch park dat beroemd is om de aanwezigheid van oude walvisfossielen. Het park kent een schat aan archeologische vondsten en heeft daarmee een plaats verdiend op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Walvisfossielen van 40 miljoen jaar geleden werden ontdekt in de vallei, die nu een historisch museum herbergt. Dit is de reden dat Wadi El Rayan ook wel bekend staat als de Vallei van de Walvissen.

Het gebied werd in 1989 uitgeroepen tot reservaat en heeft sinds 2005 de status van nationaal park. Het is vernoemd naar koning El Rayan Ibn El Walid die met zijn leger in het gebied was gestationeerd.

Wadi El-Rayan's Magic Lake area in Egypt's Fayoum

Meren & watervallen

Er zijn zeven verschillende ecologische regio’s binnen het reservaat; de bovenste en onderste meren, El Rayan bronnen, El Rayan Falls, El Modawara Mountain (of Jabal El Modawara in het Arabisch), El Rayan Mountain (Jabal El Rayan) en Wadi El Hitan (The Valley of the Whales). Ze strekken zich uit over een indrukwekkend terrein van 1759 vierkante kilometer. Verschillende meren, diepliggende valleien, waterbronnen en bergen kenmerken het landschap. De meren zijn met elkaar verbonden door een waterval die bekend is geworden vanwege de vele filmopnames voor Egyptische films en popvideo’s. De waterval van El Rayan ligt op ongeveer 15 km afstand van de ingang van het park aan de linkerkant van de weg.

Fayoum's Wadi El-Rayan first water fall

Het meest bijzondere is het landschap met de grimmige scènes van honingkleurig zand die contrasteren met het ongewoon blauwe water van de meren. 

Sandboarden, zwemmen in de watervallen en wandelen zijn slechts enkele van de mogelijkheden om te genieten van de natuurlijke omgeving van het park. Jeepsafari’s zijn populair en laten je kennismaken met de meren en watervallen in het gebied. De Mudawara berg (meer een rotsformatie dan een berg) heeft drie verschillende toppen, allemaal populair bij wandelaars. 

The hills of Wadi El-Rayan's Magic Lake area in Egypt's Fayoum

Duingazelle

Wadi El Rayan ondersteunt één van de laatst overgebleven populaties van de zeldzame duingazelle. De soort,die ook wel zandgazelle wordt genoemd, is een gazellensoort die zich aangepast heeft aan de extreme leefomstandigheden van de woestijn. De duingazelle wordt met uitsterven bedreigd. Door de extreme hitte kunnen ze zich alleen ’s ochtends vroeg voeden. Dauw en plantenvocht zijn de belangrijkste bronnen van water voor de dieren. Wil je een glimp van ze kunnen opvangen dan zal je dus vroeg op pad moeten. 

Ook de eveneens zeldzame zandvos wordt wel eens gespot in het gebied. In totaal zijn er 9 zoogdiersoorten en 11 reptielsoorten die in het gebied weten te overleven. De meeste vogels die in het park te zien zijn zijn trekvogels, maar er zijn een aantal vaste bewoners zoals een drietal valkensoorten.

The desert of Egypt's Wadi El-Rayan Protectorate in Fayoum

Bezoek Wadi El Rayan National Park

Dit nationale park is een van de gemakkelijkst bereikbare reservaten van Egypte en ligt op slechts 75 kilometer van de stad El Faiyum, de woestijnoase die het dichtst bij Caïro ligt. Vanwege de nabijheid van de drukke hoofdstad, is Wadi El Ryan National Park een favoriete bestemming voor buitenactiviteiten en dagjesmensen. Het park is gericht op toerisme en biedt een groot scala aan activiteiten. 

Wadi El Rayan

Caïro ligt op slechts twee uur rijden van het nationale park en veel bezoekers kiezen ervoor om in het drukke centrum van de stad te verblijven. Typische stadshotels en vestigingen van internationale allure zijn te vinden in de hoofdstad. Voor een rustiger verblijf is El Faiyum een ​​optie. 

Wadi El Rayan

Wadi El Rayan National Park heeft het hele jaar door warme temperaturen, maar de beste tijd om te bezoeken is buiten het drukke toeristenseizoen. Dit is gewoonlijk van maart tot april en oktober en november. Wat het weer betreft, is deze tijd van het jaar ook comfortabeler. De warmste maanden zijn van van juni tot augustus. De winter, die nog steeds lekker warm is, duurt van oktober tot april.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.